Две протестни шествия блокираха тази вечер на два пъти движението на Орлов мост в София. Спирането на трафика обаче продължи кратко и създаде само временни затруднения.

Първо, малко преди 19 часа, ключовото столично кръстовище беше затворено от автошестиве на протестиращите срещу избора на лидера на НФСБ Валери Симеонов за зам.-председател на Народното събрание.

Колоната тръгна от парламента, където първо се събраха недоволните майки на деца с увреждания от сдружение "Системата ни убива". Протестиращите развяваха черни знамена, а автомобилите им бяха са със стикери "Системата ни убива". Колоната беше охранявана от полицейски коли.

Снимка: БТА

Крайната точка на протеста беше 4-ти км, където също движението беше усложнено за малко.

Майките настояват за незабавна оставка на Симеонов и на всички 118 народни представители, подкрепили назначаването му на поста, включително и на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. След като преди година те извоюваха с протести неговата оставка като вицепремиер заради репликата, че са "кресливи жени" с "уж болни деца", сега не желаят да го допуснат отново на един от най-високите постове в държавата.

"Обидата давност няма", заяви една от протестиращите.

"Недостоен е да бъде каквото и да е в политиката в България", допълни друга жена.

По-рано днес обаче се състоя контрапротест в защита на депутата. Търговци на горива, производители на домашна ракия и организации за здравословното хранене на деца изтъкнаха, че той се бори с монополите изброиха негови заслуги като оградата по границата с Турция и тишината в курортите.

"Защо да си подава сега оставката? Не виждам какъв е смисълът и каква е причината. Това е решение на парламента, тук вече става пряка намеса в работата на една демократична държава и на парламента", заяви Иван Дойчев от Национална организация на здравословно хранене на децата.

                                   Протестът срещу насилието над жени

Малко преди 20 часа тази вечер от площад "Независимост" пред Министерски съвет към Орлов мост тръгна и мирно шествие по повод международния ден за борба с насилието над жени. 

"Имаме искания към властимащите, свързани с повече мерки за превенция, повече мерки за защита, повече мерки за кризисни центрове, които да бъдат открити, където пострадалите могат да потърсят помощ", заяви пред БНТ Анастасия Илиева - един от организаторите на протеста.

Снимка: БТА

Вижте още снимки от протестите >>

Според протестиращите е нужна и промяна на обществените нагласи, свързани с домашното насилие, което у нас нерядко се приема за нещо нормално. Те са обединени в борбата си срещу всички форми на насилието - физическо, психическо и икономическо. Много често жертвите мълчат и много често те не получават подкрепа както от институциите, така и от близките си, изтъкнаха организаторите на протеста.

Две неправителствени организации - "Цвете за нея" и "Системата ги убива", оставиха днес по-рано през деня прекършени цветя пред Министерския съвет. След залез слънце много обществени сгради бяха осветени в оранжево в знак на съпричастност с жертвите.

Според статистиката през 2016 г. сигналите на телефон 112 за домашно насилие са били над 28 000. Две години по-късно те вече са 31 000, а само до август тази година са над 22 000. 

Аналогичен протест тази вечер имаше и в Стара Загора, съобщи bTV. Там протестиращите избраха да поставят женски обувки върху пейка, която да бъде сложена пред сградата на Съдебната палата в града и да изпишат с тебешир имената на жертвите на домашно насилие.