Това съобщи директорът на СДВР комисар Валери Йорданов, цитиран от Дарик радио. Рано сутринта Чаушев вдигнал кръвно и бил извикан екип на Бърза помощ. Били са му дадени лекарства. След това отново е викана спешна помощ и тогава е закаран в болница, където е установено, че има диабетна криза, предаде "Фокус".
По думите на полицейския началник от състоянието на Чаушев зависи дали той ще остане в болницата за лечение или ще бъде върнат в ареста, където трябва да остане засега 24 часа.

По-късно днес Йорданов уточни, че състоянието на Чаушев вече е стабилизирано
и той е върнат в полицията.
"Изчакваме материалите на прокуратурата за произнасяне и повдигане на обвинение”, уточни шефът на СДВР.

Феим Чаушев, който бе в правителството на Сергей Станишев от квотата на ДПС, бе задържан, след като турски гражданин, собственик на откраднат джип БМВ Х6, се свързал с него за помощ. Бившият зам.-министър му обещал, че ще опита да направи нещо, за да намерят колата. След няколко дни му заявил, че това може да стане, но ако се плати откуп на крадците 25 000 евро. Заедно с Чаушев е задържан и 37-годишният Ивайло Геков при получаване на откуп за крадения автомобил в размер на 23 000 евро.

Снощи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов уточни, че джипът е с турска регистрация, откраднат е на 19 февруари от паркинг на столичен хотел и е бил без застраховка. Приблизителната му стойност е около 100 000 евро. Автомобилът още се издирва.
Днес пред журналисти в Министерски съвет Цветанов допълни, че арестуваният Геков е само получател на парите. Двамата с Чаушев са се познавали добре, предаде "Фокус".

При разкриването на престъплението са използвани СРС-та специално за случая, след като потърпевшият е подал сигнал. Това коментира министърът, попитан дали има други причини, заради които Феим Чаушев е бил подслушван.

По думите на директора на СДВР между 6 и 8 банди в София крадат коли. Много от случаите на кражби стават със знанието на собственика, с цел застрахователна измама. За лесната пререгистрация на крадените коли помага и законът, според който при пререгистрация на кола в пункта на КАТ се носят само документите.

Феим Чаушев подаде оставка през март 2008 г., когато около него избухна скандал. Тогава беше разпространена информация, че той, под името Петър Чаушев, има участие в "Дюни" заедно със бизнесмена Людмил Стойков, разследван около аферата с пари от САПАРД, и в още две търговски дружества и не е декларирал това пред Сметната палата.
"От 2002 г. не се занимавам с никакъв бизнес и нямам бизнес отношения с никого", отрече тогава Чаушев и заяви, че срещу него се води клеветническа кампания, а името му е било сменено принудително по време на Възродителния процес.

Последна актуализация в 17,10 ч.