Димитровград вече разполага с автомат за лекарства, който работи денонощно. Машината предлага близо 40 вида лекарства от първа необходимост, за които не е нужна рецепта. Апаратът работи на принципа на кафе автоматите с монети и банкноти.

Вижте снимки

Това е поредният такъв апарат, който е поставен в градове без денонощна аптека, но първият за Димитровград и общината. Апаратът се намира до аптека на бул. "Димитър Благоев".

Приема банкноти от по 5 и 10 лева и монети от 50 стотинки, 1 и 2 лева.

Според собственичката на аптеката, пред която е монтирана машината, тя не е панацея и не може да замени фармацевта, който може да помогне и с консултация на клиента. Машината не може да ви попита дали сте алергичен към определени лекарства, тя не може да ви препоръча между видовете лекарства, кое най-добре би ви повлияло при вашите симптоми. Но вендинг апаратът е решение за закупуване на продукти, който човек познава или е използвал и може сам да реши, че са подходящи за него.

За град като Димитровград, където от дълго време няма денонощна аптека, вендинг апаратът за медикаменти е решение, защото няма да се налага, ако някой вдигне висока температура в домакинството, да се ходи нощем до най-близката денонощна аптека, която се намира в Хасково. Ако имате нужда от аналгетици за успокоение на болка, на детето му се гади, заболи ви гърло или усетите първи симптоми на грип, ще може да се снабдите с медикаменти от апарата за лекарства.

За сигурноста на апарата за лекарства се охранителна фирма и видеонаблюдение.