Автоинструктори от цялата страна и студенти отново излизат на протест в София днес.

Автоинструкторите протестират срещу предлаганите промени в наредбите за дейността на центровете за обучение на шофьори. Според тях, текстовете в спорната наредба 37 блокират работата на автошколите. Протестът ще започне в 12 ч. с шествие на три лъча учебни автомобили от входовете на София при "Ботевградско шосе", "Цариградско шосе" и Люлин. Автомобилите ще се съберат на пл. "Александър Батенберг", уточни председателят на Българския автоинструкторски съюз Трендафил Маринов.

"Тръгваме към министерство на транспорта. Би трябвало да ни приемат. Все пак вече за втори път го правим това нещо, хората са недоволни. Наредба 37 трябваше да бъде обсъждана в работна група, която е към държавна агенция "Пътна безопасност" с хора от бранша, а всъщност се обсъди от определен кръг хора. Не може хора, които не са се занимавали с преподавателска дейност, да казват как да се обучава", заяви Маринов пред БНР.

Вечерта студенти от 4 висши училища в София също излизат на втори протест с искане за оставка на правителството и на главния прокурор. Демонстрацията ще се проведе отново на стълбите пред Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Днес тя ще започне в 18 ч. Студентите не планират да блокират движението в района, а само да се присъединят към редовния вечерен антиправителствен протест.

В проявата ще участват студенти от Софийския университет, УНСС, от Техническия университет в София и от Университета за архитектура, строителство и геодезия. Това обясни един от организаторите - Волен Вушков, студент 4 курс "Право" в Софийския университет. Той посочи и причините за поредната демонстрация:

 "Българските студенти имат граждански дълг. Ние искаме да покажем това - студентското общество съществува, за да съществува и гражданското. Протестираме, а причините са десетки - доминацията на частния интерес над публичния в България, моделът на важни постове да се назначават удобни, а не кадърни хора, примерите за крещяща некомпетентност по абсолютно всички етажи на властта, своеволията на главния прокурор, избирателното разследване и репресиране на неудобните и съответно прикриване на заподозрените в престъпване на закона, които са близки до властта. Свободата на медиите е изключително важен въпрос. 111-ото ни място по свобода на медиите не е случайно - то говори обаче повече за държава, в която има тоталитарен режим, отколкото за демократична такава".

Протестите на полицаите

Продължават щафетните протестни акции на полицаите в страната. Униформените настояват за по-високи заплати. Първата демонстрация на органите на реда беше във Варна в сряда вечерта.

Протестите продължават в Русе, Кърджали и Бургас. От Синдиката на МВР посочват, че ако не бъдат удовлетворени исканията на униформените, се предвижда голям национален протест в София.