Външният министър на Австралия Боб Кар изрази разочарование от решението на главния прокурор на България, който отхвърли молбата на Канбера Джок Полфрийман да бъде прехвърлен в родината си, пише британският в. "Гардиън", цитиран от БТА.

Кар заяви, че правителството му проучва дали може да обжалва решението на прокурора и увери, че Австралия ще продължи да оказва консулска помощ на Полфрийман и семейството му.

Австралиецът бе осъден през 2009 г. за убийството на 20-годишния български студент Андрей Монов и за раняването на друг мъж по време на пиянска свада в София, припомня "Гардиън".

Бащата на Полфрийман, Саймън, се е обърнал към премиера на Австралия Кевин Ръд с молба да се намеси лично по случая. По думите на бащата, министър-председателят бил благоразположен към Джок и семейството му, още навремето, когато сегашният премиер беше външен министър.

Според бащата поведението на Джок в затвора е било "образцово" на фона на изключителните провокации, но които бил подложен.

Бащата обвини българските власти, че са "своенравни" и "отмъстителни", пише "Гардиън".

Българите се отнасят с неуважение към правителството ни, смята Саймън Полфрийман, цитиран и от местното издание Ей Би Си.

Правителството вярваше, че няма съществени пречки пред прехвърлянето на Джок Полфрийман, казва той.

Мотивите на главния прокурор за отказ от трансфер


От прокуратурата съобщиха, че Сотир Цацаров е отказал прехърлянето по две причини: минималният размер на изтърпяната част от общото наказание 20 години - по-малко от 6 години; извършени множество груби нарушения. 

Според главния прокурор поведението на осъдения не е довело до постигане на целите на наказанието.