Авиокомпания, чието име не се съобщава, е отказала да върне парите на семейство, което вече не иска да лети до Италия заради коронавируса, съобщава БНТ. Решението за това да върнат ли парите на пътуващите, или не зависи от решението на авио и туристическите компании.

Пътуванията до Италия не са забранени у нас заради форсмажорните обстоятелства. Повечето авиокомпаниите не възстановяват стойността на самолетните билети при отказ от пътуване.

Преди два дни "България Ер" съобщи, че анулира полетите си до тази дестинация и има готовност да възстанови платеното за билетите на купувачите им.

Семейството купило билетите си по-рано, но след като провеждат разговор със свои приятели в Италия, се разубеждават да пътуват. По думите на приятелите им, ситуацията там е тревожна. Магазините били празни, имало някаква психоза, музеите и публичните места също са затворени.

Семейството освобождава наетия апартамент в Италия и получава депозита си обратно. Авиопревозвачът обаче категорично отказва да върне парите за самолетните билети.

"Това, което си мислихме е, че ще ни предложат примерно да замразят резервацията или парите за някакъв друг полет да ги използваме, но не и така категорично да ни откажат да ни върнат парите", казва семейството на Румен Стоянов. 

Междувременно във варненската Инфекциозна болница вече са настанени 9-ма души, пристигнали от засегнатите от коронавируса райони в Италия. Те имат грипоподобни симптоми, но само един е с температура. Взети са им кръвни проби, които ще бъдат изследвани за коронавирус. Пациентите, на възраст между 20 и 70 години, са пристигнали у нас от Италия с различни полети до София и Варна.

"Сигурността и здравето на нашите пътници са от първостепенно значение за нас. Заради зачестилите случаи на коронавирус в Италия, до 27 март "България Ер" отменя полетите си от/до Милано", съобщиха преди два дни на  интернет страницата си "България Ер"

Всички пътници по анулираните полети могат да поискат пълно възстановяване на сумата за самолетните си билети, както и да променят датата си на пътуване без да плащат такса, се казва в съобщението.