Полагане на асфалт върху снежна покривка предизвика скандал в Гложене. Клип, изпратен от зрител на bTV, показва пререкания на висок глас между водач и служители на пътностроителна фирма. Вербалният сблъсък заради блокирания път и "недопустимия строителен процес" върху него почти прераства до физическа саморазправа, отбеляза телевизията.

Неделното асфалтиране в снега доведе до блокада на пътя

Снимка: bTV

"Това е втори случай в рамките на 10 дни - да се полага асфалт върху сняг. Не разбирам какъв е тоя зор", разказа гражданинът Данчо Славков. По думите му строителите се държали "малко нагло".

"Ситуацията беше много форсмажорна", призна отговорният за неделното снежно асфалтиране инж. Венцислав Дилков.

По думите му вчера сутринта метеорологичните условия били добри, а прогнозата била, че в Тетевенско ще вали следобед. Така работниците асфалтирали едната лента... след което завалял сняг.

Дилков подчерта, че е напълно разбира, че е недопустимо да се асфалтира върху сняг, но преценил, че ръбът, който се образува на вече завършената лента може да причини катастрофи. Затова и машините продължили да работят "с ясното съзнание, че когато времето се подобри, този допълнително положен пласт, който нулира ръба, ще го изфрезоваме и ще го коригираме".

Инженерът беше категоричен, че нещо такова се случва за първи път и не може да се твърди, че от фирмата са разчитали на липса на контрол в неделния ден. "Тези пари няма да са за сметка на данъкоплатеца, а за сметка на фирмата", подчерта той.

От фирмата обясниха как ще "спасят" асфалта

Снимка: bTV

Преди седмица Фейсбук групата "Велинградчани за Велинград" съобщиха за полагане на асфалт по време на обилен снеговалеж в града. По този повод в ефира на Нова телевизия председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инженер Светослав Глосов увери, че не съществува проблем при полагане на асфалт върху влажна повърхност, защото той е с висока температура. Според него всяка една пътна лаборатория може да установи дали има проблем. "Ще бъдат направени проверки", добави той.