"Зелените коридори" ще останат и през седмицата, ако има достатъчно ваксини. Това каза директорът на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" проф. Асен Балтов в предаването "Тази неделя" по bTV.

"Създадена е организация не само в "Пирогов", но и във всички големи столични болници и от днес започват да работят всички със зелени коридори", съобщи директорът на болницата. По думите му могат да се ваксинират е само хората над 65 години с хронични заболявания, но и всички желаещи.

"Зелените коридори" ще останат и през седмицата, ако има достатъчно ваксини", посочи той.

"Вижда се, че има желаещи, хората са изчаквали да мине първа, втора и трета фаза. Вижда се още, че има ефект от ваксинирането през първата фаза на лекари, сестри и медицински персонал. Сега всички тези хора правят ваксинациите и няма да заразят някого", обясни директорът на "Пирогов".

"Миналата седмица специализираните научни съвети дадоха своите препоръки дали да бъдат ваксинирани хората с определени заболявания. Видя се, че няма нищо притеснително", заяви проф. Балтов.

"Това нещо оказа влияние, хората придобиха увереност и видяха, че няма нищо страшно - видяха, че ваксините работят и действат. В "Пирогов" след като ваксинирахме хората, достигнахме колективен имунитет над 75%, което доведе до намаляването на новите случаи сред персонала до един на два три дена", каза още той.

По думите му втората доза на ваксината може да са направи и при личния лекар.

"Никой няма да бъде върнат, тези "зелени коридори" ще продължат да действат, защото имаме много здравно неосигурени пациенти, които искат да бъдат ваксинирани", увери проф. Балтов.

Той обясни, че ваксинирането отнема горе-долу 5 минути, но се създава стройна организация, защото пациентите носят епикриза, ако имат странични заболявания. Мери се кръвното, температурата, има разговор за алергични реакции.

"Като цяло отнема около 10 минути, след което се преминава към поставяне на ваксината. След това пациентите изчакват 15 мин. - до половин час и след това си тръгват", обясни той.

"За ваксината, която в момента поставяме - на "АстраЗенека", е необходимо 24 часа да не се употребява алкохол, да се избягват тежки физически упражнения, защото тогава може да се усили оттока и зачервяването в областта на ваксинацията", посъветва проф. Балтов.

"Ваксината на "АстраЗенека" е векторна ваксина и нейният носител е аденовирус, който е абсолютно безвреден, но понякога ваксинираните дават реакции с повишаване на температурата в първите 24 часа, което се смята, че е нормална реакция спрямо този аденовирус, а не спрямо ваксината", уточни той.

"При другите две ваксини, които са РНК, се смята, че някои пациенти получават минимални алергични реакции, в следствие на обвивката на информационната РНК - тя е липидна обвивка, това са подробности, които хората трябва да знаят", според проф. Балтов.

Той уточни, че температурата, която се вдига след ваксината, е транзиторна - в рамките на 24 часа, след което всичко преминава.

"Когато имате съмнения, че сте изкарали вируса безсимптомно, е добре да си направите тест за антитела, защото след първата доза може да се получат леко по-обострени симптоми, свързани с това, че през тях е минала коронавирусната инфекция, има някаква именна памет", обясни още директорът на "Пирогов". Според него обаче няма нищо тревожно.

"В петък дойде сериозна пратка от ваксината на "АстраЗенека", личните лекари ще получат дози през седмицата. Следващата седмица ще дойдат още 100 000 ваксини, което означава, че ще можем да ги разпространим масово, не само в най-големите болници, не само при личните лекари и но и в РЗИ", увери проф. Балтов.

Според него, ако темпът на нарастване на заболяването се запази, то ще бъде абсолютно контролируемо от страна на медицинските специалисти.