България е в посткомунистическа фаза и тя се преодолява с протести и граждански натиск. Вторият етап - посткомунистическият, е когато са гарантирани правата на гражданите. В него се намират страни като Грузия, Украйна и България. Това заяви пред bTV журналистът Асен Агов. По думите му масовите протести в страната са делегитимирали държавния глава.

Според Агов у нас има нужда от конституционни промени, но те не трябва да се правят от настоящото правителство.

"Нормализацията на ситуацията в Беларус минава през оставката на Лукашенко и нови избори. Днес Беларус се намира в първата фаза в процеса по "отърваването от тоталитарния лидер". През подобна фаза мина и Украйна по време на "Оранжевата революция" и Грузия - "Революцията на розите". Ние го преживяхме през 1990 година. Действията на Лукашенко са постановка, той се опитва да се отърве от евентуални репресии при смяна и затова използва репресии", добави Агов.

"Трябва да се премине към третата фаза. Това се случва с протести и граждански натиск. Промяната в Беларус едва ли ще се случи с чужда намеса. Путин трябва да реши дали ще се отдръпне, или да предизвика антируски чувства. Между другото Путин не понася Лукашенко, но Кремъл се притесняват от друго - свободата", заяви Агов.

Относно здравословното състояние на руския опозиционер Алексей Навални и предположенията на германски лекар, че е отровен Агов посочи, че руската страна "шикалкават" и даде пример със случая "Скрипал".

"Те непрекъснато отричат за своите престъпления. Зад това, може би, стоя същите, които убиха Борис Немцов и Политковска. Всичко това е дирижирано от един център и той се намира зад стените на Кремъл", смята журналистът.