Със заповед на министъра на отбраната е обявен конкурс за заемане на 60 вакантни войнишки длъжности в Националната гвардейска част (НГЧ) в София, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната.

Обявени са 50 вакантни длъжности за "гвардеец", както и 9 длъжности за "младши шофьор". Кандидатите трябва да подадат заявление и документи до 25 септември чрез структурите на Централното военно окръжие.

Изискванията към кандидатите са да имат средно или висше образование, да са на възраст до 28 години, да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, независимо от реабилитацията и срещу тях да няма образувано досъдебно производство, да нямат друго гражданство и да покриват нормативите за физическа годност.

Конкурсът ще се проведе на 23 и 24 октомври в НГЧ. Той включва измерване на антропометричните данни на кандидатите за гвардейци, към които има допълнително изискване да са с ръст 175 см - 185 см, изпит по физическа подготовка, тест за обща култура и събеседване. Изпитът по физическа подготовка на кандидатите ще се проведе чрез определяне на качествата им за сила (лицеви опори и коремни преси), бързина (бягане совалка 10х10 м) и издръжливост (крос 1000 м). Тестът за обща култура включва 100 въпроса.

Условията, на които трябва да отговарят кандидатите, и необходимите документи, са посочени в обявата за конкурса, публикувана в интернет страницата на Министерството на отбраната тук.