Накитът е намерен на около метър дълбочина от екипа на доц. Стойчо Бонев в личната резиденция на преславските владетели, съобщиха "Шум.бг" и "Труд".

"Накитът бил украшение, апликация за дреха. Сърцето е с висока проба злато от над 23 карата и го датираме от средата на 10 век. Безспорно царският накит е произведен в Константинопол и е творение на императорско ателие през X век", обясни доц. Бонев.

Вижте снимки на накита>>>

Той изказа предположение, че златното украшение е било част от колекцията с накити, която е притежавала жената на цар Петър - византийката Мария.

Бижуто е с 5 цвята емайл – синьо, зелено, вишнево, бяло и слонова кост, които са върху 23-каратова златна подложка. То е с ширина 4 сантиметра и височина 3.5 сантиметра и е идеално запазено. Над 1000-годишното сърце е шедьовър, който няма стойност, никой не би се наел да го оценява.

"Подобна находка не е намирана от 1978 година, когато е намерено Преславското златно съкровище“, каза доц. Бонев.

Археологът допълни, че златното сърце е открито на мястото, където е била част от личната резиденция на Преславските владетели, където те и семействата им са били ежедневно.

Сградата е била със светски характер и е била богато декорирана. Тя е била с дължина близо 22 м и широчина 19 м. В нея би трябвало да е имало църква, баня, тоалетни, пристройки за прислугата и други помещения. Западната фасада е завършвала с мощна колонада с 7 колони, които са 70 см в диаметър“, разказа още доц Бонев.

Преди дни археолозите са открили и изключително красиви части от варовикови плочи, образци на декоративната скулптура, които са украсявали стените на централната зала на двореца. Те са били резбовани от преславски майстори и са с перфектно запазени палмети, розети, повлеци и кръстовидни изображения.