Четири могили и малко селище са проучени при спасителните разкопки в чашата на бъдещия язовир "Луда Яна" край Панагюрище, съобщи Васил Кацаров, уредник в Историческия музей в града. Археолози са открили следи от общества, живели по тези земи през седми век преди Христа. По-интересните находки са подредени в изложба в Залата-трезор на Панагюрското златно съкровище.

"Сред най-интересните находки е сребърна монета, сечена на остров Тасос в края на V в. пр.н.е. На лицевата й страна са изобразени сатир и менада. Което показва, че този район е бил в търговски обмен с гръцките острови и колонии още от V в. пр.Хр. Друга важна находка е сребърна ювелирна огърлица от III в. сл.Хр. с 26 мъниста, най-вероятно произведени в северните части на Европа".

Предполага се, че накитът е пренесен при заселването на т.нар. федерати на Византийската империя. Те били привличани с обработваема земя срещу ангажимента да се бият на страната на империята.

Две от могилите са заварени в запазен вид, без поражения от иманярски набези. Останалите три обекта обаче са доста разрушени, при това не от иманяри, а при масовото залесяване на този район през 50-те и 60-те години. Намерени са 15 погребения, всички - извършени с изгаряне на трупа. Датировката им пък говори, че и след навлизането на християнството, при което ритуалът е с полагане на трупа, дълго време са запазени и изпълнявани езически обичаи като кремацията.

Изложбата ще остане подредена до края на годината. А в началото на следващата в Залата-трезор ще бъдат показани не по-малко интригуващите находки на археолозите за Лято 2019 от най-древния град в Европа - този край пазарджишкото село Юнаците.