При разпръскване на протести в Австралия срещу антиковидните мерки полицията е арестувала близо 270 души - 235 в Мелбърн и 32 в Сидни, съобщи Ройтерс. Няколко полицаи са пострадали в сблъсъци с демонстрантите.

В Мелбърн, втория по големина австралийски град, полицията използва лютив спрей, за да усмири участници в митинг срещу локдауна, предаде Асошиейтед прес. Около 1000 демонстранти се събраха в предградието Ричмънд, след като в последния момент мястото на протеста бе променено, за да се избегне намеса на властите.

Около 2000 полицаи патрулираха по улиците на Мелбърн и бяха разположени на контролни пунктове и заграждения в опит да осуетят неразрешения заради антиковидните мерки митинг. Спрян бе общественият транспорт. Първаначалната информация беше за ограничени сблъсъци и малка група демонстранти, които са се държали по-агресивно, както и за няколко задържани. По-късно информацията за арестите бе актуализирана. Шестима полицаи са били хоспитализирани.

Шестият локдаун в Мелбърн, столицата на щата Виктория, започна на 5 август. Днес бе съобщено за 535 нови инфекции и един починал от ковид за последните 24 часа.

Снимка: АР/БТА

Протести имаше и в Сидни, който също от седмици е в строг локдаун.

Повечето от огпраниченията в австралийската столица Канбера, в щатите Виктория и Нов Южен Уелс ще останат в сила, докато не бъдат напълно ваксинирани поне 70 на сто от населението над 16-годишна възраст. Ако ваксинацията върви със сегашните темпове, това може да стане в края на октомври или началото на ноември, отбелязва Ройтерс.