Условията в следствения арест в Добрия са лоши и не отговарят на европейските изисквания. За това сигнализира Нуржихан Мехмед, майка на 23-годишен мъж, който от два месеца е задържан там по обвинение в предумишлено убийство. Журналисти не се допускат заради специалния режим за достъп в сградата, предава БНТ.

Нуржихан Мехмед твърди, че синът й е бил нахапан от дървеници в килията.

"По бельото, което аз съм изпрала, има дървеници, има човешки въшки. Не знам в кой век живеем", възмущава се жената.

От ареста потвърдиха, че периодично в някои от килиите се появяват дървеници, но редовно се обработва с препарати срещу паразити.

"След извършване на дезинфекцията, след определен период от време се установява появата на нови такива. Това се дължи основно на факта, че идват хора отвън", каза Марин Маринов, главен надзирател в ареста в Добрич.

Арестът в Добрич е открит преди 33 години. Има само един санитарен възел, който се използва от всички арестанти.

"През годините са правени опити за подобрение. Всичко, което е могло да се направи, е направено. Няма възможност да бъдат изградени вътрешни тоалетни", добави Марин Маринов.

Жената е подала сигнал до всички отговорни институции у нас за лошите условия в ареста и очаква реални действия, а не само отговори.

"Аз съм майка, синът ми е на 23 години. Това не означава, че той трябва да бъде или другите хора, които са в ареста, да бъдат в такова окаяно състояние, като животни", каза Нуржихан Мехмед.

В момента с пари от бюджета на Министерството на правосъдието се прави ремонт на друга сграда в Добрич, където ще бъдат преместени задържаните.

"И се предполага, че догодина 2021 арестантите ще бъдат приети в новите условия, които отговарят на всички европейски изисквания с бани, въздуховоди, със самостоятелни тоалетни вътре в килията, каре за разходка на открито", каза още Маринов.

Нуржихан казва, че няма да чака до следващата година. И ако не бъдат предприети спешни мерки, ще заведе дело срещу държавата.