Фармацевтът трябва да отделя средно по 6 минути за обработката и изпълнението на една рецепта за лекарства по каса. Ако рецептата е придружена с протокол - минутите са 9. Това гласи ново правило, записано в договора между Националната здравноосигурителна каса и аптеките за тази година.

Документът ще стане публичен до дни и ще влезе в сила от месец май, съобщи bTV.

На практика новото правило означава, че касата налага лимит на броя рецепти, които аптеките могат да отчетат на ден.

От касата твърдят, че това се налага, заради "фрапиращи" случаи, при които на името на един фармацевт се отчитат огромен брой рецепти, а физически той няма как да ги обработи.

"Колкото и да е автоматизирано всичко, колкото и да се работи с компютър, абсолютно е невъзможно да се обработи една такава рецепта за секунди, камо ли пък и рецепта с протокол", коментира Маргарита Грозданова от НЗОК.

По думите й има съмнения за злоупотреби и изискването не означава, че ще се връщат пациенти, а че ще се гарантира качество на обслужването.

От Фармацевтичния съюз също са убедени, че правилото ще засегне само некоректните аптеки.

В населените места, в които има само една аптека, сключила договор с касата, максимално допустимият брой рецепти ще може да се надвишава с до 30 на сто.

Рецептите над лимита също ще се плащат от касата, но аптеката ще се глобява. Има и други новости в тазгодишния договор с аптеките.

Пациентите вече ще могат да взимат диетични храни и медицински изделия като глюкомери и тест ленти, от всяка аптека, сключила договор с касата. Досега имаха право да ползват само аптеки в района на личния им лекар.

Допълнително, с новия договор се съкращават сроковете, в които касата е задължена да се издължава на аптеките.