По високопланинските проходи през следващото денонощие се очаква влошаване на времето и е възможно дъждът да премине в сняг. Прогнозата на синоптиците е за значително застудяване. В тази връзка Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите, на които им предстои пътуване през планинските проходи, да не тръгват на път с автомобили с летни гуми и да карат със скорост, съобразена с метеорологичните условия.

Пътноподдържащите дружества са готови да реагират веднага и да обработят настилките по проходите с надморска височина над 550 метра, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите. По опорните пунктове има нужните количества сол, пясък и химикали и машини за обработка на настилките. Директорите на пътните управления следят метеорологичните прогнози по райони и ще предприемат необходимите действия за осигуряване на движението през проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места.

Агенция "Пътна инфраструктура" призовава шофьорите да подготвят автомобилите си за движение при зимни условия, да не чакат първите минусови температури, и да следят за доброто техническо състояние на превозното средство.

Ето и някои съвети как да подготвим колата за зимата:

Първата и може би най-важна задача при подготовката на колата за зимния сезон е да смените гумите. Ако разполагате с добри зимни гуми от миналия сезон - поставете ги навреме, т.е. преди снега да ви "изненада". Проверете грайфера - според Закона за движение по пътищата (ЗДП) той трябва да е най-малко 4 мм. Не правете компромис с качеството и състоянието на гумите. От тях зависи голяма част от сигурността на пътя в зимни условия. Карането с износени или летни гуми носи реален риск за живота и здравето на водача и пътниците.

Проверете всички течности на автомобила и подменете антифриза. Сложете незамръзваща течност за чистачките. Добра практика е да се направят няколко профилактични измивания, така че течността да се разнесе по всички маркучи и съединения. Това предпазва от замръзване на остатъчна вода в системата. Ако смените всички течности със зимни в началото или преди сезона, ще можете да сте сигурни, че всичко ще е наред, когато "стегне" зимата и температурите паднат рязко. Както знаем, това понякога се случва за една нощ.

Сложете качествени чистачки за зимата. Компромисите с евтини незнайни марки или стари пера често не завършват добре. Осигурете си добра видимост.

Преди да настъпи зимата проверете непременно работата на акумулатора на колата. Това важи с особена сила ако запалването е трудно дори при леко захлаждане. Заредете го със зарядно устройство или подменете с нов.

Убедете се, че всички светлини на колата ви работят изрядно и проверете силата на фаровете. Профилактична подмяна на лампите може да ви осигури добра видимост и да ви предпази от инциденти през зимата, когато се стъмва рано и видимостта цялостно е намалена. Ако управлявате по-стар модел кола може фаровете ви да не са достатъчно силни. Разгледайте различните варианти, с които можете да повишите осветеността на пътя, като ксенон комплекти и нови крушки за фаровете.

Гумените уплътнения се повреждат от студа и с времето се изронват или падат. Намажете ги с препарат за уплътнения. Можете да използвате и талк (за съхранение) или глицерин (за омекване и еластичност).