При обилен снеговалеж една автомагистрала може да бъде почистена до асфалт два часа, след като спре да вали. Това каза на брифинг инж. Дончо Атанасов, член на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

След вчерашния снеговалеж редица основни пътища останаха блокирани. Хиляди граждани не успяха да се приберат навреме по домовете си след уикенда.

"Когато имаме запушване при изключително висок трафик и се създаде опашка, не е възможно снегопочистваща техника да бъде там. Затова пътят се обработва в обратна посока. Държавното предприятие "Автомагистрали" добре поддържа АМ "Тракия". Не е възможно автомагистрала при обилен снеговалеж да бъде на асфалт", каза още инж. Атанасов и посочи, че магистралата трябва да бъде приведена до асфалт два часа, след като премине сенговалежът.

"Мисля, че зимното поддържане на България е на добро ниво - по-добро, отколкото е в други държави. Надявам се по АМ "Тракия" ремонтите при км 17 да приключат скоро и да могат хората по празниците да пътуват спокойно. АМ "Хемус" на 37 км едва ли ще бъде довършена за това време", допълни представителят на АПИ.

Вчера бяха изкарани всички възможни снегопочистващи машини и полицейски патрули, които работят по организация на движението. Това каза на брифинг министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

"Приключи заседанието на сформирания щаб за зимната обстановка. Оперативното звено на щаба заседава под ръководството на АПИ и в него са включени представители на всички институции, ангажирани в почистването на пътищата в България", заяви Маринов.

Той посочи, че е направен анализ на вчерашната ситуация. "Вчера имаше изключително тежка метеорологична обстановка.

Имаше и проблеми участъци, които бяха вследствие на водачи на ТИР-ове, които не са се съобразили с пътните знаци и са аварирали. В това отношение са наложени административни наказания на 30 такива шофьори", обясни вътрешният министър и посочи, че смята, че това ще доведе до превенция при следващи такива ситуации. 

Фирмата, която се забави с почистването на АМ "Струма" вчера, ще бъде санкционирана, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

"Вчера изпуснахме момента за своевременното уведомяване на всички пътуващи по републиканските пътища за това, какво се случва по пътя и какви действия са предприети. Всички екипи по снегопочистване и регулиране на движението бяха задействани. Субективният момент е забавяне на пътно поддържаща фирма в процеса на почистване, което доведе до забавяне на АМ "Струма" Колегите от АПИ ще санкционират фирмата", заяви Аврамова и посочи, че занапред съвместните действия на институциите ще бъдат координирани, за да се информират своевременно гражданите за усложнена пътна обстановка.

"Вече тежкотоварият трафик ще бъде спиран при прогноза за тежка метеорологична обстановка, така че да не се забавя пак движението по този начин", каза още тя.