Агенция "Пътна инфраструктура" внася сигнал в прокуратурата срещу собственика на предприятието за преработка и изкупуване на вторични суровини, чийто складирани отпадъци предизвикаха на 13 август пожар в близост до АМ "Струма" край Дупница.

Преминаването в участъка от автомагистралата между п. в. "Дупница" и п. в. "Бобошево" остава ограничено в двете посоки. Трафикът се пренасочва по обходен маршрут от п. в. "Дупница" по път I-1 (E-79) до п. в. "Бобошево" на АМ "Струма" и обратно.

В незаконния склад под надлеза на АМ "Струма" край Дупница вчера избухна огромен пожар, а кметът Методи Чимев обяви бедствено положение за част от населените места в близост до пожара. 

На надлеза, който беше обхванат от пожара на сметището, днес да бъде направен обстоен оглед от екип от специалисти на Института по пътища и мостове в АПИ и на строителя. Ще бъдат обследвани стълбовете на съоръжението, ригели, фуги, греди и лагери. Първоначалният анализ ще бъде готов до края на деня.

Резултатите от анализа ще покажат дали преминаването по съоръжението ще остане ограничено и какви ремонтно-възстановителни дейности ще са необходими за безопасно преминаване по моста в района на пожара.

След като стане ясно какви мерки трябва да се изпълнят и е налице количествено-стойностна сметка АПИ ще предяви иск към собственика на предприятието за преработка и изкупуване на вторични суровини, направил нерегламентираното сметище, предизвикало пожара.

Ще отнемат ли лиценза на фирмата

Пожарът край Дупница вече е потушен. Не е било редно полиетиленовите отпадъци и опаковките от лекарства да бъдат съхранявани там. Това призна по-рано собственикът на фирмата за вторични суровини "Феникс Дупница" ООД.

Обгазяването от запалените огромни количества пластмасови и хартиени отпадъци, сред които имаше и опаковки от лекарства, не е опасно за хората, каза директорът на Регионалната инспекция по околна среда Пламен Ангелов. Той уточни, че най-потърпевши са били селата Блажиево и Джерман. "В 10 часа приключи измерването в Блажиево. Няма притеснения, всички резултати са под допустимите норми", каза Ангелов по БНР.

"Последното предписание със срок изтече преди повече от 20 дни, в него бяхме дали срок да изчисти площадката, която той е заел без да има никакво основание. Тя не е негова собственост. Най-вероятно действията, които ще предприемем, ще бъдат свързани не само със санкции, но и с отнемане на лиценза му като оператор. Що се касае до това за къде ги е приготвил - ТЕЦ "Бобов дол" има разрешително за изгаряне на такива отпадъци", коментира Пламен Ангелов.

Припомняме, че се запали и продължава да гори и друго сметище - край пловдивското село Шишманци. Заради задимяването на района жители на няколко населени места се събраха рано тази сутрин на протест до завода за отпадъци с настояване отговорните институции да контролират по-сериозно дейността му, за да се сложи край на периодичните инциденти там, предаде БНР.