Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/ предостави на депутатите на БСП пълен достъп по исканата по Закона за достъп до обществена информация техническа документация за строителството на големи пътни проекти. В продължение на месец нито един от 11-те народни представители от Парламентарната група на "БСП за България" в 44-то Народно събрание, изискали документите, не се заинтересова от подготвения пълен обем технически документи. Това съобщиха от пресцентъра на АПИ.

Депутатите са поискали по Закона за достъп до обществена информация /ЗДОИ/ документи за участъци от автомагистралите "Хемус", "Струма", "Тракия", "Марица", път I-1 Видин - Монтана и път II-18 Околовръстния път на София, част от които са изграждани през 80-те години на 20 век.

Въз основа на чл. 27, ал 1, т.2 и т. 3 от ЗДОИ, в законоустановения срок и по график - между 30 май и 27 юни, на народните представители Корнелия Нинова, Елена Йончева, Георги Свиленски, Петър Витанов, Крум Зарков, Христо Проданов, Драгомир Стойнев, Димитър Данчев, Чавдар Велинов, Румен Георгиев и Надя Клисурска е осигурен пълен достъп до изисканата техническа документация. Представени са им документите, свързани с проектно решение в части "геология", "геодезия", "пътна" и "технологичен ремонт", по които са изпълнявани различните видове строително-монтажни работи, включително обяснителните записки, всички количествени сметки, детайли, пътна конструкция, допълнителни ведомости и приложения; рецептите на асфалтовите смеси на различните пластове; сертификатите за вложените материали; протоколите от проведените изпитвания на материалите по време на изпълнение на строително-монтажни работи; протоколите и актовете при приемане на извършените строително-монтажни работи и т. н.

От БСП все още не са отговорили и кои пътни експерти и коя независима лицензирана лаборатория възнамеряват да ангажират за инспекция на пътни участъци, каквото искане имаха преди повече от половин година, са посочили още от АПИ.