Да не бъдат затваряни книжарниците, включително тези в търговските центрове, се иска в отворено писмо, изпратено до медиите, на асоциацията "Българска книга" (АБК).

АБК е единствената национална организация в областта на книгоиздаването и книгоразпространението. Обединява над 130 издателства и книготърговци, отговорни за над 90 на сто от книжната продукция в България.

Със сигурност, книжарниците не са сред най-рисковите търговски обекти, се посочва в писмото. Естествено, те следва да спазват стриктно всички задължителни мерки. Възможно е голяма част от книготърговците да решат да затворят по собствена инициатива, но незатварянето на книжарниците като властово решение ще е ясен знак към хората, че книгата задоволява насъщни нужди и че без да храним и лекуваме душите си не можем да живеем, отбелязват от АБК.

По думите им, в повечето държави, дори и такива, прилагащи по-строги мерки, книжарниците остават отворени. Допълват, че в Белгия, Италия и Латвия книжарниците са определени изрично като търговски обекти със съществено значение.

АБК се присъединява към апела на френските си колеги: "Оставете книжарниците отворени, за да не се превръща физическата изолация в културна", и призовава правителството и гражданите "Подкрепете книгите - днес е денят!".

От АБК припомнят, че през юли тази година бе намалено ДДС върху книгите - мярка, която според АБК отдавна е разпозната от почти всички европейски държави като стратегически важна. "Важно е да се осъзнае, че тази мярка е тъкмо такава, а не просто антикризисно действие", се казва в писмото. В същото време, от години властта не чува аргументите за приемане на стандарти за финансиране на библиотеките, включително - на училищните библиотеки, за решителна борба с интелектуалното пиратство, за покриване на възнагражденията за отдадени под наем книги, за активна подкрепа на представянето на българската литература в чужбина, за инвестиране в изграждането на преводачи от и на български език, се заявява още в писмото на АБК.