Предприети са всички възможни мерки за ограничаване на заболяването. След регистрирането на съмнителните случаи на антракс няма други заболели животни в селото. Това съобщиха от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС), цитирани от БТА.

Ветеринарните лекари са започнали да поставят ваксини срещу антракс на тревопасните животни още на 20 юли. До момента са ваксинирани 950 животни от общо 1 300. Извършена е дезинфекция на местата, до които са имали достъп заразените животни. Забранена е пашата в местността Кереч дере.

Случаят за антракс бе регистриран от ветеринари от Разградско преди дни. В село Брестовене през миналата седмица са умрели пет овце в едно стадо. Признаци за кожната форма на заболяването са проявили 64-годишният стопанин на животните Мехмед Исмаил и 8-годишният му внук Йозджан.
Със сигурна диагноза кожна форма на антракс на лечение в ямболската болница е настанен друг мъж - 47-годишният Георги Дросев от село Стефан Караджово. Мъжът заклал овца от стадото си, която била болна, и се заразил от нея.

Болестта антракс е силно заразно заболяване, което обикновено се предава на хората при контакт с месо, кръв или кожа от умряло от заболяването животно. Ваксинация срещу антракс се извършва всяка година във всички селища на територията на страната, в които е регистриран случай на заболяването през последните 30 години. На местата, в които антракс е регистриран през последните 10 години, ваксинацията се извършва два пъти годишно. В близост до с. Брестовене антракс не е бил регистриран през последните 30 години и заради това не са били поставяни ваксини, посочват от службата.