Много правителства през годините са положили усилия, за да бъде свалено частично наблюдението на Европейската комисия над България. От друга страна механизмът на наблюдение е давал възможност на неправителствени организации да дават оценки за ситуацията в страната, без пряко да са ангажирани в политическите процеси. Това коментира пред bTV бившият правосъден министър Антон Станков.

По думите му в правосъдната система са направени сериозни крачки напред, едната от които е функционирането на Висшия съдебен съвет в двете му колегии - прокурорската и съдийската. Другият фактор, който е повлиял на оценката на ЕК, са арестите на лица от големия бизнес.

"Свидетели сме на много активни действия на прокуратурата тази есен. В тази връзка бих искал да кажа, че този доклад, който е по-лош за Румъния, подчертава още нещо. На нас дълго време ни беше натрапван т. нар. "румънски модел". Комисията дава оценка и на това - вече може да се говори за "български модел", посочи Станков.

В Европейския парламент дори се обсъждала възможността за налагане на мониторинг върху всички държави членки на Евросъюза.

"В плана на ЕС и ЕП излизат проблемите, които създадоха държави, които не са били под мониторинг - Полша, Унгария, Малта, Словакия. Дали спечелихме или загубихме - това е една страна. Другата страна е, че трябва да имаме сурова самооценка - нашите проблеми не са решени", каза Станков.

Европейската комисия е готова да свали изцяло наблюдението над България, но при условие, че има осъден за корупция политик.