Според образователния министър Красимир Вълчев антикорупционно поведение може да се учи след 5 клас. В момента не е предвиден отделен час затова, посочи той пред медиите преди да участва във форум, посветен на темата.

"Антикорупционно образование ще се изучава чрез предмета гражданско образование в най-голяма степен, тъй като това, което обхваща предметът - гражданските компетентности и въобще функционирането на държавата, е свързано с темата корупция. Също така може да се изучава и по линията на разширената и факултативната подготовка, за което могат да бъдат изработени допълнителни учебни програми, учебни помагала", каза още Вълчев.

Според Вълчев е възможно различни теми да бъдат вплетени в други учебни програми като тази по география, икономика, история и литература.

По думите му трябва да се направи така, че децата да придобият и развият граждански и социални компетентности, за да бъдем добро общество. Затова е необходимо да добавим към учебните програми някои дисциплини, както Гражданско образование, която въвеждаме в 11 и 12 клас, обясни Вълчев.

По време на форума той допълни, че обучението по антикорупция може да започне с 1-2 часа седмично.

Председателят на ресорната парламентарна комисия Борис Ячев заяви на свой ред, че само с традиционни мерки срещу корупцията трудно ще постигнем светкавични резултати, каквито обществото иска. За целта ще се инициират законови промени.