В София се проведе антикомунистическото шествие "Памет за утре". Негов организатор бе Калин Манолов, председател на Института за свободен капитализъм "Атлас". Събитието посети 9 емблематични комунистически сгради, в които са били разположени централните органи и политическата полиция на режима.

"Хората лъжат, фактите се манипулират, но сградите са безпристрастни свидетели на епохата. Те пазят жив духа и истината за времето си", заявяват организаторите на събитието.

Вижте снимки от шествието >> >> >>

"Наследниците на БКП подменят, изопачават или направо крият истината за комунизма от младите хора на България. Твърдят, че комунизъм в България изобщо не е имало!", допълват от "Памет за утре".

Сградите, които шествието обиколи, са бившите Партиен дом, Държавен съвет, Отечествен фронт, Комсомол, мястото на някогашния мавзолей на Георги Димитров, арестантските килии на Държавна сигурност на ул. "Московска" 5, първият щаб на Народната милиция в хотел "Славянска беседа" и катедралният храм "Света Неделя".

Доц. д-р Михаил Груев, проф. Евелина Келбечева, доц. д-р Валери Колев, д-р Светослав Живков и Ангел Златков разказаха за историята на сградите.

Акцентът е атентатът, извършен църквата "Света Неделя" през 1925 г. - един от най-кървавите в европейската история. Лекторите обръщат внимание и на арестите на Държавна сигурност и завземането на властта от комунистическия режим. Шествието разказва и за палежа на бившия Партиен дом, при който е унищожен ценен архив от документи, а това помага последвалото прикриване и преиначаване на истината.

По време на похода деветте "места на паметта" бяха белязани с червени пречупени звезди с диаметър 99 см, изработени от фолио. Вграденият в тях QR код дава повече информация за всяка от сградите, като препраща към сайта на "Памет за утре".

"В подземието на сградата на улица "Московска" 5 в София са се намирали килиите на комунистическата Държавна сигурност. През този етапен арест са минали стотици, а може би и хиляди арестанти от 1947 до края на 60-те години. В подземията е имало изолатори и групови килии. Самата сградата обаче е построена през 1937 година, като в нея се помещава застрахователна компания "Витоша". През 1947 г. комунистическата власт национализира сградата и настанява в нея Софийското управление на МВР", разказва доц. Михаил Груев пред "Свободна Европа".

Мавзолеят е център на тоталитарния култ към Георги Димитров като "вожд и учител на българския народ". Тялото на Димитров остава в мавзолея до август 1990 г., когато е кремирано и погребано в Централните софийски гробища. В края на август 1999 г. мавзолеят е взривен по заповед на строителния министър от правителството на СДС Евгений Бакърджиев, припомнят от "Памет за утре".

"Акцентът ни е към младите, защото те нямат личната памет към събитията. Миcля, чe мoeтo пoкoлeниe имa дългa дa рaзкaжe нaй-пocлe тaзи иcтoрия пo нaчин, кoйтo млaдитe мoгaт дa рaзбeрaт. Кoйтo нe ce cпрaви c минaлoтo, риcкувa тo дa ce прeвърнe в нeгoвo бъдeщe, a кoмунизмът нe e бъдeщe, кoeтo aз пoжeлaвaм нa cинa cи и нa вcички млaди хoрa в Бългaрия", споделя Калин Манолов.

"Членуването в Комсомола на практика е задължително. Който не е член на ДКМС трудно си намира работа, пречи се на кандидатстването му във висши учебни заведения. Ръководителите на Комсомола са част от номенклатурата в Народна република България. Организацията окуражава следенето и доносничеството срещу несъгласните с нейната политика. Много млади хора са били преследвани и дори заплатили със живота си в комунистическите концлагери за своето непокорство", разказват от "Памет за утре.

"Любопитен факт е, че в днешният хотел "Славянска беседа"  веднага след 9 септември 1944 година е настанен първият щаб на Народната милиция, а нейн заместник-началник е бъдещият диктатор Тодор Живков", разказва Калин Манолов.

В събитието взеха участие още Христо Иванов от Демократична България, блогърът Асен Генов и наследници на репресирани от комунистическата власт в България. Шествието завърши със заупокойна молитва и поднасяне на венец пред Мемориала на жертвите на комунизма в България пред НДК.