Коронавирусът влезе в ансамбъл "Пирин". 17 артисти вече са дали положителни проби, а днес се очакват резултатите на още 30. С 25 процента са се увеличили настанените в болница с коронавирус на територията на Благоевград. Това съобщи днес на пресконференция кметът Румен Томов.

До масовото тестване се стигнало, след като се разбрало, че певица и музикант от ансамбъла са заразени. Те били с типичините признаци на леко вирусно заболяване. Към момента болните са в добро състояние. Общо 83 души работят в ансамбъла. Всички ще бъдат тествани.

Последното участие бе на 5 октомври за празника на Благоевград.

"В момента имаме във всички болници в града 50 човека. От 10 дни има ръст на хоспитализираните с около 25 процента, което не е малко", добави Томов.

Утре предстои да се проведе заседание на областния кризисен щаб и да бъдат обсъдени мерки за противодействие на епидемията, а днес здравният министър професор Костадин Ангелов на брифинг за ситуацията с коронавируса у нас препоръча да се избягват пътувания до областите Благоевград и Търговище заради повишен брой на заболелите.