Засега няма категорично мнение за приравняване на резултатите от антигенните тестове към PCR тестовете. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, след като връчи ключовете на 20 нови линейки на представители от Спешна помощ в София, Пловдив, Бургас, Варна, Добрич и Търговище. 

За приравняването на резултатите от двата вида тестове има европейска препоръка, според която антигенните тестове могат да се ползват за скрининг и след това да се потвърждават с PCR тест. Има съмнения за тяхната 100-процентова точност, но мнението на експертите клони към приравняване.

Аз съм радетел на приравняването им, но няма да налагам мнението си, подчерта Ангелов, цитиран от БТА. 

Ако бъдат приравнени тестовете, те също ще станат част от ежедневната национална статистика.

Относно новите линейки, те са по проект "Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ", финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. От предвидените 400 линейки по проекта, досега са доставени 260. 

Снимка: БТА

Проектът за модернизация на Спешна помощ продължава, като в голяма част от районите са сключени договори за строителство и строителен надзор на предстоящите строежи. 

"Надявахме се до края на годината да можем да започнем, но се оказа, че в една от фирмите има доста болни служители. И все пак се надявам, че ще стартираме скоро", обяви Ангелов.

Снимка: БТА

Детските градини и яслите може да заработят още в понеделник, стана ясно още от думите му. Министърът съобщи, че е готов да разпише заповед за отваряне им, ако данните за разпространението на коронавируса у нас продължат в сегашните граници.

"След въвеждане на по-строгите мерки вече се наблюдава тенденция за намаляване на новозаболелите и тенденция за намаляване на натиска към лечебните заведения. Днес също имаме данни, които ни навеждат в посока, че това може да се случи. До края на тази седмица ако така вървят тенденциите, те от понеделник ще отворят", заяви проф. Ангелов.

По-рано днес и кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че Столична община има готовност от 14 декември детските градини и ясли отново да отворят врати.