По отношение на българската ваксина не бих си позволил да коментирам. Информацията, която се изнася за нея, е изключително противоречива и непоследователна. Министерството на здравеопазването би финансирало такава ваксина, ако има всички данни и документации за нея. Това каза по време на петъчния парламентарен контрол министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в отговор на въпрос защо не се отпускат пари за финансирането на българската ваксина.

Учени от БАН още от лятото миналата година твърдат, че са започнали разработката на българска ваксина. Първоначално проектът бе финансиран от института "Пастьор" за 70 хил. евро, но се оказва, че къч момента проектът им е недофинансиран. Нужни са им още около 120 хил. долара, за да се закупи машина за производство. Ако машината е налица, прототипът на ваксината щял да е готов до началото на лятото.

Министър Ангелов коментира още, че се забелязва една недобра тенденция - във ваксинационните центрове се явяват по-малко хора, отколкото са заявили, че искат да се ваксинират. "Именно затова изтеглихме и четвъртата фаза на имунизацията, защо има ваксини, а в същото време хора чакали за имунизация", обясни той.

"България ще купи ваксини от Русия или други страни извън ЕС само, когато те бъдат одобрени от Европейската агенция за лекарствата. Същто така е важно те да могат да донесат ваксини по-бързо в сравнение със страните, с които в момента имаме договор", добави той.

"Логиката ни в мерките винаги е била една - това, което ни казват науката и скалите, с които работим. Със сигурност логиката на всички може да бъде спрямо техните разбирания, но ние правим всички спрямо науката. По отношение на това защо хората трябва да носят маски, когато са виксинирани или преболедували и имат титър на антителата, който няма да им позволи да се разболеят или да прекарат тежко заболяването, е защото те могат да пренасят вируса. Именно затова изискването за влизане в страната не е обвързано с нивото на антителата или с ваксиниране. Когато се получи т.нар. колективен имунитет в света, тогава ще паднат маските", категоричен бе той.