"Следим ситуацията непрекъснато, за да защитим пазара на България. Предстои изключително сериозна работа, ще има доста сериозни затруднения по отношение на планиранията за сезон 2020 г.", това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на извънреден брифинг във връзка с обявения фалит на британския туроператор "Томас Кук".

По думите й има риск за всички, които работят с компанията, като потвърди, че "Астрал холидейс" е посредникът, с който тя работи в България.

"В интерес на истината, ние от петък сме в контакт с ръководството на компаниятa и с главния изпълнителен директор, от когото бяхме информирани, че събота и неделя ще бъдат критични с оглед на преговорите, които се водят за спасителния пакет на компанията. За съжаление, явно до положителен резултат не се е стигнало и в 4.00 ч. българско време бе обявен фалитът на компанията. Ние сме в непрекъсната координация и контакт с британското посолство", допълни Ангелкова, цитирана от "Фокус".

"Искам да благодаря на британското посолство за подкрепата. Те са предприели действия за покриване на разходите на туристите", подчерта тя.

По думите й утре ще се проведе среща с всички туроператори и хотелиери, които са работили с "Томас Кук", за това какви биха били последиците и какъв е точният брой туристи и хотели, които са били засегнати.

"Нямаме информация за български туристи, които са останали някъде заради фалита на фирмата", изтъкна министърът.

Ангелкова уточни, че в момента в България почиват 2500 туристи, докарани от фалиралия туроператор. Всички те ще бъдат превозени до дни, когато почивките им свършват, и за това е създадена специална организация от британските цивилни авиационни власти и британското посолство.

Днес ще има два полета от летище Бургас - в 19:00 и в 23:00 ч., към Великобритания, като на единия има около 180, а на другия - 175 пътници, каза тя и уточни, че за утре са планирани други два полета от Варна и Бургас, предаде БТА.

"Задълженията на туроператора в това отношение ще бъдат изпълнени и нито един турист няма да бъде оставен без транспорт", категорична беше Ангелкова.

На сайта на туристическото министерство, както и на сайта на британското посолство у нас вече е качен формуляр на английски език, който всеки засегнат хотелиер трябва да попълни и изпрати по имейл, за да се задейства процедурата за ползване на обезщетенията.

"Томас Кук" работи с около 6000 хотела по целия свят, в България под този бранд има десетина хотела по Черноморието. По-лошото обаче е, че това бе един от най-големите чужди туроператори, които докарваха чужди туристи у нас, не само от Великобритания, а също от Германия, Франция и скандинавските страни. През последните години летните туристи, дошли у нас с купени от "Томас Кук" почивки, бяха между 350 и 450 хиляди", каза още министърът.

И уточни, че те идват в България предимно през лятото, а зимните почивки са доста малко. Общият брой на туристите у нас миналата година е 9 милиона, като чуждите са малко над 5 милиона, т.е. "Томас Кук" държи самостоятелно почти 10% пазарен дял, изнесе данни Ангелкова.

"Със сигурност фалитът ще доведе до спад на чуждите туристи у нас през лятото на 2020 г. и тепърва ще видим дали и как ще го компенсираме", каза още тя.

Все още не е ясно например каква ще е съдбата на дъщерните дружества на "Томас Кук" в Германия, Франция и скандинавските страни и дали туроператорите, които ще го заместят, ще са в състояние да предложат същите ниски цени за България като "Томас Кук". 

Компанията е създадена преди 178 години

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photo

Британският туроператор "Томас Кук" обяви банкрута си, след като не успя да намери нови спонсори. Компанията беше на пазара за 178 години и имаше нужда от около 250 млн. долара, за да продължи да функционира и до последно правеше опити да си ги набави чрез частни инвеститори.

"Въпреки нашите сериозни опити, тези дискусии не доведоха до споразумение между акционерите на компанията и възможните нови спонсори. Борда на компанията в такъв случай заключи, че няма избор освен да предприеме стъпки към обявяване на банкрут", заявиха от компанията.

Великобритания поема разходите своите граждани, клиенти на "Томас Кук" 

Около 600 хил. туристи може да се окажат изолирани без начин да се приберат у дома, включително около 150 хил. британци, които ще търсят помощ от правителството в Лондон. В свое изявление кабинетът обеща, че ще наеме чартърни самолети за да извози своите граждани безплатно.

Тунизийският министър на туризма Рони Трабелси съобщи, че около 4500 британски туристи в хотели в страната са засегнати от фалита на туроператора, предаде ДПА.

Британските власти са изготвили план за връщането им в родината и ще покрият разходите за престоя им, посочи министърът пред местно радио. Той добави, че сметките им трябва да бъдат платени от британските власти до 40 дни.

"Томас Кук" дължи на хотели в Тунис 60 милиона евро (66 милиона долара) за престои през юли и август, посочи още Рони Трабелси, цитиран от Ройтерс.

Туризмът е жизнено важен сектор за икономиката на Тунис и ключов източник на чуждестранна валута. Правителството е очаквало още 50 000 клиенти на фалиралия туроператор да посетят страната тази година.

Пътниците успокоявали екипажа на последния полет на "Томас Кук"

Самолетът, изпълняващ последния полет на Томас Кук (Thomas Cook), кацна на британското летище "Манчестър" от САЩ. Пътниците и персоналът бяха видимо развълнувани, предаде ДПА.

Пасажери разказаха пред Скай нюз как са успокоявали екипажа, застрашен от уволнения, и са организирали подписка в негова подкрепа на борда.

В самолета имаше съчувствие към персонала. Те бяха подвластни на емоциите, отбеляза Гари Бел пред медията.

Екипажът си вършеше работата много добре, но бе много, много разстроен. Получиха много прегръдки от нас, добави Дона Карсло.