Летният сезон у нас коренно ще се отличава от досегашните. Туризмът няма да бъде същият, заяви в интервю за "24 часа" министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите ѝ пандемията стопира световния туризъм, приземява авиацията и това неизменно ще промени пътуванията, критериите за избор на място за почивка, очакванията на туристите дори и след отмяна на извънредното положение.

Очаква се туристическият сезон в България да бъде открит през юли, смята ресорният министър. Това зависи от темпа на разпространение на COVID- 19, но също и от отварянето на съседните държави, както и на ЕС.

"Най-важно е да се запази здравето и животът на хората. Със сигурност след кризата ще трябва да се върне доверието и основният мотив за избор на дестинация в близко бъдеще ще бъде нейната сигурност по отношение на здравето. Аз и екипът ми заедно с туристическия бизнес работим по сценарий - подготовка на сезона от 15 юни, старт от 1 юли. Има и песимистични сценарии, но усилията са ни насочени да има късен летен сезон в България", казва Ангелкова. 

В момента се прави анализ къде могат да бъдат безплатни чадърите и шезлонгите и къде да са на символични цени.

"По отношение на свободната зона се правят анализи конкретно за всеки плаж, но към момента изискванията остават непроменени. Могат да се предвидят облекчения по отношение на задълженията на концесионерите за извършване на инвестиции през този летен сезон, като например да бъдат признавани и приспадани от сумата на дължимите инвестиции средствата за мерки за справяне с пандемията и привеждане на плажовете във вид и ред, който да позволява безопасното им посещение", каза още Ангелкова. 

Миналата година сънародниците ни са оставили в курортите у нас 1,1 млрд. лв. На 23 април в хотелите ни е имало 823-ма туристи, половината - чужденци.