Масовата част на кампанията по ваксинация в страната на практика вече започна от този уикенд, каза в Пловдив главният държавен здравен инспектор доцент д-р Ангел Кунчев, а от утре се включват и 4300 лични лекари. Вчера и днес в Пловдив се наблюдава много голям интерес към имунизацията и това наложи откриването едновременно на три кабинета в РЗИ Пловдив.

При над 110 хиляди направени имунизации до момента, в ИАЛ са постъпили 153 съобщения за нежелани реакции. Голяма част са точно типични грипотподобни синтоми. Един единствен случай има на алергична реакция, която е овладяна в кабинета", подчерта Кунчев.

Ваксините ще стигнат за всички желаещи, със схемата, която имаме за доставки до края на месеца. Всички пристигнали ваксини се разпределят още същия ден към РЗИ в страната. А през март очакваме доставка на още над 500 000 дози и от трите вида ваксини и всеки един ще може да получи ваксина, категоричен бе Кунчев. Той добави, че докато има интерес и хора, които чакат, няма да се спазва никакво работно време и всеки ще бъде обслужен. Според него в края на март България ще получи и новата ваксина на Янсен, която в момента се оценява от Европейската агенция по лекарствата, и която ще е еднодозова, което допълнително ще облекчи процесът на имунизация.

Заради големия интерес към ваксинацията в Пловдив още снощи е взето решение за разкриването на имунизационни кабинети в РЗИ-Пловдив и още няколко в здравни заведения за желаещите да бъдат имунизирани без предварително записване, съобщи областният управител на Пловдив Дани Каназирева. Кабинетите са в УМБАЛ "Пловдив", МБАЛ "Св. Пантелеймон", МБАЛ "Св. Мина", Транспортна болница, ДКЦ 1, МБАЛ "Медлайн", болниците в Асеновград и в Първомай.

Тя поясни, че областта е разпределена и всеки желаещ да се ваксинира може да го направи в най-близкото населено място. Така Карлово ще поеме Сопот; Раковски - Брезово; Хисаря ще поема Калояново; Стамболийски поема Кричим и Перущица. Асеновград ще поеме желаещите да се имунизират и от общините Лъки и Куклен; Пловдив ще поеме общините Родопи, Марица и Съединение, а Първомай поема община Садово. Тези кабинети ще работят и през почивните дни от следващата седмица, за да може всеки който желае да се ваксинира. През работна седмица в областта ще работят и всички 23 пункта за имунизации. От вчера пък личните лекари в Пловдив са започнали да получават ваксини и от утре и те ще се включат, добави Каназирева.