"Ще има самоограничаване на инфекцията с коронавирус, рано или късно. Никой не може да каже кога ще се случи". Това каза пред Диана Найденова в предаването "Събуди се" по Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

По думите му самоограничаването в даден момент е типично за подобен вид инфекции. А компенсирането на личната безотговорност с предприемането на мерки за цялото общество, според него, не е правилно.

"Този, който не спазва правилата и препоръките, трябва да бъде наказван“, коментира доц. Кунчев.

"Не ми харесва това, че много хора възприеха облекчаването на мерките като край на ситуацията. Определено не е край. В България имаме привилегията да видим различните картинки. Ако в страната се случи това, което се случи във Видин, би било трагедия. Няма да е италианският вариант, нито нюйоркския, но ще бъде много тежко“, каза още Кунчев.

Той допусна, че ситуацията във Видин може да се повтори в други райони в страната, да се налагат строги мерки и ограничения.

„В края на краищата ние ще ограничим инфекцията, но това ще стане по-бавно и с по-много жертви“, обясни главният държавен здравен инспектор.

Вчера военни започнаха дезинфекция на видинската областна болница, след като местната власт поиска помощ от армията заради невъзможност да се справи с критичната ситуация. Лечебното заведение е най-голямото огнище на коронавирус в областта. Заразените медици вече са 43-ма. Това са 12% от работещите в болницата. Най-много носители на вируса има в отделението по неврология - 50%. А според областния управител огнищата в старческите домове в Орешец и в Кула, както и в Центъра за деца с умствени увреждания, са тръгнали именно от болницата.

„Това, което правим, се отразява на бройката на заболелите след 1 седмица. Ако позволим на по 20-30-50 души да се събират по заведения, това неминуемо ще доведе до пламаване на нови огнища и налагане на нови рестрикции“, предупреди още Ангел Кунчев, след като вчера кафенета, пицарии и барове по "Витошка" в София бяха препълнени.