Схемите за търговия с българско гражданство са построени хитро, изнесени са от Агенцията за българите в чужбина, дадени са правомощия на преводачески агенции или на дружества на българи зад граница, които събират информация от документите на желаещите да получат българско гражданство и самите лица са принуждавани да се обръщат именно към тези агенции. Това каза пред БНТ председателят на Комисията за политиките за българите в чужбина Андон Дончев. Според него на Агенцията за българите в чужбина са предоставени твърде много права.

Хората са насочвани съзнателно към тези агенции и така се разваля самия процес. Така те са давали пари на тези агенции, а получаването на гражданство е безвъзмездна процедура, добави той.

 Още в началото, когато поех поста, получавахме сигнали главно от граждани на Украйна, че не могат да си подадат документите към Агенцията за българите в чужбина, понеже системата е много сложна и създава много пречки. Свикахме заседания по темата и още тогава имахме съмнения, че има схеми. Те са построени преди 7-8 години, заяви Андон Дончев.

Той обясни, че български произход се удостоверява по наличието на възходящ роднина, който има такъв произход.

Андон Дончев, предс. на Комисията за политиките за българите в чужбина:

В закона за българите, живеещи зад граница са описани кои документи са им необходими. Пробойните не са в закона, а са в това, че може би са предоставени твърде много права на Агенцията за българите, живеещи в чужбина. Първо правото тя да лицензира и да дава право на български дружества зад граница да издават удостоверение за това, че дадено лице има български произход. Те дават право на лица по техен критерий, на които те доверяват да издават удостоверение за български произход, като на практика тези лица мога да нямат такъв произход, да нямат никакъв документ, който да свидетелства за български произход. Но определено дружество, което е лицензирано от Агенцията за българите в чужбина, удостовери, че лицето има такъв произход, в агенцията на база този документ от дружеството, вече задължително му издават документ за български произход.

Но документите се проверяват след това от ДАНС и МВР и ако на следващ етап се свърши добре работата рискът опасно лице да получи гражданство е минимизиран, бе категоричен Дончев.