Два милиона лева и половина са предвидени за хемодиализа за тази година, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по повод спирането на дейността на отделението по хемодиализа във Видин:

"В момента тече много сериозна проверка. Имам много подробна информация, която ми е предоставена от директора на болницата. Когато получа резултатите от проверката, тогава пред вас трябва да кажа цялата истина. Сега е възможно проверките да покажат и други неща, за които засега има информация, но няма да излезе истината. До петък хемодиализата е работила съвсем нормално."

Кирил Ананиев призна, че хемодиализата в държавните болници не е на добро ниво, но предстои да бъдат купени нова апаратура, легла и столове.

Проверката в болницата във Видин започна след смъртния случай с пациент на хемодиализа там. Мъжът починал внезапно вчера сутринта. В понеделник, апаратурата в отделението се повреди и временно не можеше да се прави животоспасяващата процедура.

50-годишният Красимир трябвало да бъде на хемодиализа в понеделник на обяд, но не отишъл. "Беше се отложил със знанието на ръководството на отделението за вечерната смяна... но са му се обадили, че е невъзможно", казва пациент от центъра пред NOVA.

Причината е възникналата авария с водоочистващата система.

"Вечерта нямаше никаква организация. След като е гръмнала тази инсталация, трябваше ръководството да ни подсигурят превоз, за да ни спасят живота", казва Митко Лозанов, който също е пациент в центъра по хемодиализа.

От видинската болница твърдят, че са търсили пациента и са му предложили още във вторник да дойде на диализа в отделението.

Във вторник, когато в авариен режим хемодиализата стартира, той е отказал да се хемодилизира...Това нещо е документирано, над 3 разговора е имало с него във вторник", обясни д-р Бойко Томов, зам.-директор на МБАЛ "Света Петка" - Видин.

Хората разказват, че заедно с Красимир са направили организация сами да отидат в сряда на диализа в Монтана.

"Понеже не мога да карам и се разбрахме същия ден, в който почина, да ни кара със своята кола и да тръгнем 6 без 15 в сряда сутринта", обясни един от тях. Но от болницата им се обадили, че в сряда им осигуряват транспорт до диализния център в Монтана и те се съгласили. Часове преди да тръгнат обаче, Красимир починал.

"Няма да ги оставим на мира, ние не искаме да умираме и ще се борим до последно", каза Митко Лозанов.

На починалия мъж ще бъде направена аутопсия по настояване на близките му.