Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще представи днес варианти на нови здравноосигурителни модели по време на национална кръгла маса в Националния дворец на културата.

Вариантите, които в момента са в процес на обществено обсъждане, са два -  задължително здравно осигуряване и пропорционално доплащане от страна на пациента.

В първия случай над здравната вноска от 8% се въвежда задължителна вноска от 2%, която трябва да се прави при застраховател.

При втория вариант вноската няма да се увеличава, а всеки здравноосигурен ще плаща задължителна застраховка за лечение в болница, която ще бъде на средна стойност 12 лева месечно.

На днешната кръгла маса се очаква да стане ясна позицията на застрахователите по какъв начин могат да се включат в модела на здравно осигуряване.

Преди дискусията министърът на здравеопазването Кирил Ананиев се срещна последователно със съсловните организации на лекарите, зъболекарите, фармацевтите и асоциираните медицински специалисти, като в срещите е участвал и управителят на здравната каса д-р Дечо Дечев.

"Намираме се в доста парадоксална ситуация - на практика никой не е видял документ, който да представя каквито и да е варианти за т.нар. здравна реформа", заяви по БНТ д-р Георги Михайлов - депутат от ПГ на "БСП за България", член на Комисията по здравеопазване в НС.

"Играем на едно гадаене, като се промъкват отделни фрагменти. Още по-неприятното за нас е, че говорим за дофинансиране на здравната система, което няма да доведе до никаква промяна. Това е фрагмент от здравен модел, а не нов здравен модел. Бюджетът вече е почти готов и е много късно за такива промени", посочи още д-р Михайлов.