Ние ще направим един плавен старт на въвеждането на системата за верификация на лекарствата, който ще бъде най-малко шест месеца. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по повод готвените протести на аптеки в страната. Той каза още, че през тези шест месеца аптеките няма да бъдат санкционирани за това, че още не са въвели новата система.

"Няма да се затваря нито една аптека, няма да се лишава нито един пациент от лечение - обратното, идеята е да се гарантира лечението с верифицирани лекарства, признати на територията на ЕС", каза министърът. Той определи медийните прояви на аптекари по темата като желание за продължаване на диалога.

Министърът увери още, че от 3600 аптеки в страната 2400 работят със НЗОК и имат нужния софтуер. По думите му допълнителният разход, който трябва да направят аптеките е около 200 лева, който не е непоносим. "Това не е непоносима стойност, но трябва да се спазват европейските регламенти. Датата за влизането на европейската система за верификация е определена още от 2014 година и е 9 февруари 2019 година", посочи министър Ананиев.