Болниците в Габрово и в Плевен ще са ни приоритетни, първо за тях ще предвидим необходимите санитарни материали и хигиенни средства. Това каза тази вечер в Габрово министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

По думите му, изпратени са 60 проби от Габрово и се смята, че са обхванати всички лица, които са били в досег с двете заразени с коронавирус жени. Според министъра предоставените хигиенни санитарни средства ще стигнат за около десетина дни, но след това има готовност за осигуряване на нови.

По-рано от националния кризисен щаб съобщиха, че са изпратени 140 проби от Плевен - смята се, че това всички лица, били в контакт с двамата пациенти с Ковид-19, настанени в Университетската болница в града.

Засега болните в инфекциозното отделение в Габрово, което разполага с 10 легла, ще се обслужват от тримата лекари - специалисти по инфекциозни болести, в Габрово, а ако се появи необходимост в бъдеще, има готовност за командироване на специалисти, посочи министър Ананиев. По думите му, около 10 души са били в контакт с двете болни жени, останалите 50 проби, изпратени за изследване в Националната референтна лаборатория, са на хора от болничния персонал.

Както вече стана ясно, че две жени - едната на 75, а другата на около 40 години, са заболели от коронавирус. Те са изолирани в инфекциозното отделение на областната болница "Д-р Тота Венкова", лекуват се и ще останат тук. Болницата е под карантина, има 24-часова полицейска охрана; не се допускат свиждания, не се приемат болни, освен такива с животозастрашаващи заболявания; на този етап и не се изписват болни.

"Държавата, с нейните органи, иска да направи всичко възможно да ограничи новия вирус", заяви по-рано в Плевен министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща и с ръководството на Университетската болница "Д-р Георги Странски" и с кризисния щаб.

Посещението му в болницата в Плевен имаше за цел да види организацията на здравното заведение, на медицинския и останалия персонал - как се справя при ситуация, в която за първи път се появява при нас коронавирус. Създадена е пълна организация по отношение на необходимия брой легла, както и за преструктуриране на персонала, ако се наложи да се ползват допълнителни легла, увери Ананиев. Двамата мъже, носители на новия коронавирус в Плевен, са в добро състояние, нямат някакви сериозни оплаквания - клинично здрави са, подчерта той.

"Ние ще подпомогнем болницата с най-необходимите предпазни средства. Ще допълним с маски и гащеризони. Тази седмица ще дойде и договореното количество с турския президент Ердоган от нашия министър-председател в пълната палитра от предпазни средства. Естествено, университетската болница в Плевен и болницата в Габрово ще бъдат приоритетни", поясни здравният министър.

Моята работа е да издържи системата на здравеопазването в условия с коронавирус, изтъкна той.

"Ще направим всичко възможно да се справим - докладвал съм на правителството, предприема се всичко, което е нужно. Подписал съм две заповеди - с ограничения за Плевенска и Габровска област. Въвежда се карантинен режим в университетската болница - спират се планови операции, плановият прием, детската и женската консултация, посещенията при болни. Ще следим как се изпълняват мерките по превенцията и контрола на заразяванията - има стандарт какво да се прави, за да не се развива инфекцията по-бързо", подчерта министърът.

Той се обърна към хората да спазват всички указания, които министерството е разпоредило чрез здравните инспекции - "много сериозна хигиенна политика във всяко семейство, специално за децата, а ако има притеснения, да се обадим на личния лекар".

Държавата, с нейните органи, иска да направи всичко възможно да ограничи новия вирус, от другата страна сме ние, хората, посочи той.

Попитан в национален мащаб има ли проблем с леглата, министърът уточни, че в момента болниците имат около 730 легла в инфекциозните отделения, около 230 от тях са незаети - ако се наложи, по предложение на болниците, могат да се разкрият около 600 легла. Няма проблем от гледна точка за леглата, бе категоричен Ананиев. Държавата има група от болници, на които е принципал - имаме комуникация и с общинските болници; където се яви проблем, ще пренасочваме хора, изтъкна министърът.

"Големият проблем на нашата здравна система са човешките ресурси - предприети са мерки за обучение и квалификация, но това дава по-бавно резултат. В кризисни ситуации трябва да действаме много бързо. Моята заповед е изпратена до областните управители, кметовете, РЗИ и всички ще се мобилизираме", каза министър Кирил Ананиев.

Той припомни, че е освободен от резерва спирт, има готовност и с други съставки, за да се осигурят достатъчно дезинфекционни средства.

"Грипната ваканция ще се удължи, учебните занятия в университета ще бъдат прекратени. Има работници от Италия. Около 200 души чуждестранни работници - те се наблюдават - дори при грипно заболяване ще бъдат изследвани при необходимост. Публичните масови събрания е редно да бъдат отложени. Най-важното е хората да не изпадат в паника и да спазват лична хигиена", каза и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

В Плевен няма паника сред хората, въпреки новината за двамата пациенти с коронавирус в града. В аптеките обаче ефектът от новината се вижда. Почти навсякъде маските и дезинфектантите са изчерпани. Потокът от клиенти не е спрял през целия ден, предаде БНТ.

Следобед улиците в града опустяха, но вероятно не толкова заради вируса, колкото заради поройния дъжд. В магазините твърдяха, че презапасяване няма.

"Хората се шегуват, майтапят се, но няма тенденция към пре-презапасяване. Пазаруват си нормално, както всеки ден", каза продавачката Таня Стоева, магазинер:

Сутринта обаче почти нямаше хора с маски по улиците. Само хората, които са в по-рискови групи, са взели необходимите мерки.

И от областния, и от общинския оперативен щаб призоваха към гражданска отговорност и лично спазване на препоръките, но увериха, че място за паника няма.