Американски учени са на стъпка от създаването на биомаркер, с който чрез изследване на кръвта да се установява наличието на синдрома на хроничната умора - състояние на отпадналост и слабост, предаде Ройтерс.

Учените от медицинския факултет на Станфордския университет са провели изследване сред 40 доброволци - половината здрави, а другата половина - страдащи от хронична умора. С помощта на изследвания на кръвта и наноелектронен анализ учените успели да измерят минимално изменение на имунните клетки и кръвната плазма и различната реакция спрямо солта. При здравите хора клетките оставали сравнително стабилни, а при болните - се образувал ясен клин. Описаният биомаркер правилно разграничил хората със споменатия синдром от здравите.

Предполага се, че само в САЩ синдромът на хроничната умора (СХУ) или още миалгичен енцефаломиелит (МЕ) засяга около 2,5 милиона души, а по света те са около 17 милиона. Симптомите включват умора, болка в ставите, главоболие, проблеми със съня. Не е позната причината за заболяването, но страдащите от него остават години наред на легло или при лечение в домашни условия.

"Не знаем защо точно клетките и плазмата реагират по този начин и какво точно се случва. Но виждаме ясна разлика в начина, по който здравите клетки и засегнатите от синдрома на умората реагират на стрес," каза Рон Дейвис, професор по биохимия и генетика, който ръководи изследването.

Други специалисти в областта предупреждават, че пътят до изобретяването на биомаркер за МЕ е още дълъг, тъй като два основни проблема остават нерешени: дали всеки биомаркер може да разграничи страдащите от МЕ и дали той измерва причината, а не следствието на заболяването, каза Саймън Уесли от Института по психология, психиатрия и неврология на лондонския Кингс колидж.