Дозареждане с гориво във въздуха на изтребители Ф-16, демонстрира американската армия. Операцията беше част от международното учение на НАТО "Сейбър Гардиън", което се провежда на територията на Унгария, Румъния и България, съобщи БНТ, екип на която беше на борда на самолета танкер.

На 9 юни американският стратосферен танкер бе пребазиран от Тенеси у нас, за да се включи в международното учение на НАТО.

"Боинг КС-135" Може да пренася 112 тона гориво. Миналата седмица неговата задача бе да презареди във въздуха един от най-големите транспортни самолети в света С-17. Днес получи нови заповеди.

Тази сутрин КС-135 излетя от Бургас, за да зареди американски Ф-16 над Румъния, каза подполковник Тъкър Рохас.

Малко след 11 часа въздушното командване информира пилотите на танкера, че приближава двойка Ф-16, нуждаещи се от гориво.

Единият Ф-16 ще застане на опашката, а другият ще осигурява ескорт и изчакване от лявото крило на цистерната. Когато осъществим връзката, помощник пилотът ще включи горивната помпа, за да заредим нужното количество в изтребителите. След това идва следващата машина, разясни старши сержант Джон Макгий от ВВС на САЩ, който отговаря за безпроблемното свързване между танкера и бойните самолети.

Точно в 11:17 ч. започна зареждането на първия изтребител. Вторият осигуряваше охраната на танкера при евентуално противниково нападение.

Дозареждането на самолетите се извършва на височина между 7 и 10 км. За по-малко от 12 минути бяха напълнени резервоарите на двата изтребителя.

"Най-важното е, че наистина ние сме едни вид летяща станция зареждане с гориво, която подпомага всички останали въздушни мисии, за да постигнат по голям обхват и продължителност на действие. Това е което ние тренираме всеки ден", отбеляза полк. Лий Хардли, командир на 134-то авиокрило на Национална гвардия на Тенеси.

Ф-16 може да изпълнява бойни и патрулни задачи 3 часа, а след дозареждане цели 5, което го прави един от най-боеспособните изтребители в света.