През 2018 година той си е поставил амбициозната цел да покори пет върха - осемхилядниците Шиша Пангма, Еверест и Чо Ойо, и седемхилядниците Кан Тенгри и Победа.

На специална пресконференцията в БТА днес Петров обяви плановете си. Те започват с изкачване на Шиша Пангма (8013 метра). След него той ще се насочи към Еверест (8848 м). Стъпка 3 и 4 са седемхилядниците Кан Тенгри (6995 м) и Победа (7434 м). Последният връх в плановете на алипиниста е Чо Ойо (8201 м).

По думите му той е планирал двата седемхилядника, за да се поддържа във върхова форма през лятото, преди да потегли към последната си цел за годината. Изкачването на връх Победа има и друга цел за алпиниста - колекцията Снежен барс, колекция на изкачилите петте седемхилядника на бившия Съветски съюз. До този момент той е изкачил четири от тях.

Функционалните тестове на Боян Петров са били отлични и той тръгва в добра форма на експедициите. Ако успее да изкачи и трите осемхилядника, планирани през 2018 година, той ще има покорени 13 осемхилядника.

Последният Лхотце, който може да му донесе "Хималайска корона", той оставя за 2019 година. До този момент в света носители на "Хималайската корона" са едва 39 алпинисти, като само 19 от тях са успели да реализират изкачванията на върховете без използването на допълнителен кислород и височинни носачи.

Управляващо  подкрепя Боян Петров в проекта му за изкачване на всички 14 осемхилядника и спечелването на "Хималайската корона".

"Подкрепяме този проект на Боян Петров, защото в начинанието има много емоция и мечта. В проекта има и реплика към света на предприемачеството. На върха на големия бизнес и на върха на планината трудно се живее, там може само да се оцелява. Това, което интересува хората от бизнеса е не как да стоят на върха, а как се достига до него", каза Станимир Каролев от дружество "Карол Капитал Мениджмънт" и глобалният им партньор Schrodersа, които подкрепят финансово алпиниста.

Боян Петров: Върхът ме държа сякаш вися на бесило >>