Това става година и три месеца след като той бе арестуван, предаде БТА. Адвокатът му Васил Василев обясни, че материалите са структурирани в 175 тома, като обвинението поставяло срок шест дни за запознаване с тях. Според защитника това време няма да е достатъчно, тъй като със същите доказателства ще трябва да се запознаят още петима души, които заедно с Петров са обвиняеми.

Сред тях вече е и бившият зам.-главен прокурорът Цеко Йорданов, известен като един от приближените на предишния обвинител №1 Никола Филчев. Засега не е ясно каква точно роля е играл той в групата.
Livnews обаче съобщава, че през февруари той е бил обвинен в престъпление срещу правосъдието заради това, че преди 9 години обвинителят осуетил дело срещу израелеца с българско гражданство Маир Хаим Овадия. Преди години той бил бизнес партньор на Алексей Петров, а по-късно станал акционер в застрахователната компания "Лев инс". Овадия бил един от шестимата задържани на ГКПП КУлата със 158 000 недекларирани лева през октомври 2001 г. Четири месеца по-късно Йорданов прекратил преписката само срещу Овадия.

Адвокатът на Алексей Петров изтъкна, че в материалите, които прокуратурата е събрала срещу т. нар. "Октопод", има приложени публикации в медиите и изказвания на министър Цветан Цветанов и премиера Бойко Борисов.
"Наясно сме, че това дело ще влезе в съда точно преди изборите и така ще се изпълни политическа поръчка", коментира Василев.

Според него "изстъпленията" срещу Петров са били предмет на коментар в доклад на международната асоциация на съдиите, в който се казва, че атаките на Цветанов срещу съда нарушават върховенството на закона.

"Зная само, че тук ме извика страхът на Бойко Борисов", заяви на влизане в следствието пред журналисти самият Алексей Петров, съобщи БГНЕС. Според него, след като премиерът започнал да се притеснява от кандидат-президентската надпревара и установил, че не може да подчини съда, тогава заговорил страхът.

Бившият съветник в ДАНС каза още, че нищо друго освен бъдещата му политическа кариера е причината той да е в следствието днес. По думите му специализираният съд е създаден само и единствено заради него.
"Сега обаче може да се окаже като всичко друго Борисов и Цветанов да влязат в собствения си капан и най-свидните чеда на партията да бъдат клиент номер 1", каза бившата барета, като уточни, че има предвид така наречените фалшифицирани СРС-та от разговорите с участието на премиера и вътрешния министър. "Аз ви уверявам категорично, че това СРС някой ден ще послужи срещу Цветанов. Точно в специализирания съд", добави Петров. 
По-думите му този съд е създаден от Борисов, за си има паралелна съдебна система. "Живеем в бананова република, ръководена от страховете на диктатора й", каза той, цитирпан от БТА.

Според него е ясно, че Борисов се е самономинирал за кандидат-президент чрез Цветанов. По думите на Петров премиерът ще участва в тази надпревара, за да се спаси на "Дондуков" 2.

Последна актуализация в 16,45 ч.