Огромни опашки са се извили пред пунктовете за сертифициране на автомобилни газови уредби. От 2014 година законът изисква тези коли да бъдат с нови талони, в които да е отразено, че работят и на газ. Но много малко шофьори са изпълнили изискванията, съобщава Нова телевизия.

Сега се образуват опашки заради акция на Пътната полиция. Глобата е 150 лева.

Струпването на автомобили пред единствения лицензиран пункт за прегледи на газови уредби в Хасково е започнало още снощи. Тази сутрин чакащите бяха близо 100. Владимир вече е чакал половин ден. Шофьор е от 40 години и досега не е минавал преглед на газовата уредба.

"Просто причината донякъде е, че досега никой не ни е правил забележка по пътищата защо не са отразени промените в талона, сега като почнаха да правят актове скочихме да узаконяваме газовите уредби", казва той.

Преди да получат протокол за преглед на газовата уредба и с него да отидат в КАТ за смяна на талона, шофьорите трябва да имат документ за монтажа й. Капацитетът на пунктовете обаче е ограничен.

"Минималното време, определено от наредбата е 20 минути, т.е. днес можем да прекараме 20-30 коли със завъртане на нашите смени, ние сме 4 човека, но това е максимумът, не можем да прекараме всичките 100, които чакат на портала", обяснява Георги Георгиев, технически специалист в пункт.

Въпреки че изискването е от 2014 година, акцията на Пътна полиция за газови уредби започна миналата седмица.

"Защо чак сега? Точно защото се установяват пропуски в контролната дейност в тази посока", казва Димо Чобанов, началник Сектор Пътна полиция - Хасково.

Няма точни данни колко са автомобилите на газ, които трябва да сменят талоните си.