Варненци обединени в социалните мрежи се събраха да почистят от фасове южният и централният плаж във Варна. Хората искат чиста плажна ивица, удовлетворение от направеното добро дело и една от над 500 награди, които са осигурени от спонсори, партньори и приятели.

"Винаги съм се ядосвала, че има толкова много боклуци по плажната ивица, oсобено като изляза с децата. И дори сама съм мислила да организирам приятели", каза пред bTV Тамара Димитрова, която се включи в инициативата.

Снимка: Булфото

Много от хората бяха на плажа със своите деца. "Трябва да опазваме природата. Трябва да покажем на децата, че и ние сме част от Вселената, ние сме част от града, от общността", категорична беше Атанаска Иванова.

Инициативата се организира от група ентусиасти, които се събират два пъти седмично да тренират на открито и успоредно с това правят благотворителни кампании.

Снимка: Булфото

"Трябва ние да предприемем нещо, а не да чакаме все на някой или да казваме трябва да се направи, това трябва да се свърши, този да го направи. В крайна сметка ние сме хората, ние сме държавата, всеки един от нас", подчерта Валентин Димитров.

Явор Любенов пък припомни, че фасовете са пластмаса, която се разгражда в природата над 100-120 години. Събраният отпадък ще бъде транспортиран в завод за рециклиране.