Без контрол няма да се овладее ситуацията, а ескалацията ще настъпи, когато броят на болните на ден надскочи 200 души. Това би било сериозен сигнал, че трябва да се възстановят част от ограничителните мерки. Това заяви пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос, свързан с разпространението на коронавирус в страната.

По думите му, засега не се предвиждат нови ограничителни мерки.

"Ако ескалира разпространението на заразата, има готовност мерките да се засилят", допълни здравният министър, който присъства на откриването на нов ядрено-магнитен резонанс в столичната болница "Св.Иван Рилски".

 По-рано днес премиерът Бойко Борисов пък съобщи в профила си във Фейсбук, че е разпоредил на министър Ананиев и на представителите на Националния оперативен щаб да продължат усилията за укрепване на болниците, в които се лекуват пациенти с COVID-19, така че да разполагат с всичко необходимо - лични предпазни средства, лекарства, дезинфектанти, кадрови ресурс.

"Обсъдихме и провеждащото се в страната клинично проучване на медикамент за средно тежки и леки случаи на коронавирус, за което се очакват резултатите и становището на Изпълнителната агенция по лекарствата", допълни министър-председателят.

От 1 юли до днес данните от единния информационен портал показват, че ежедневно има между 150 и 190 новозаразени. Изключение прави само неделният ден - 5 юли, когато случаите са 63, но при много по-малко направени PCR тестове.