Ако сте с COVID-19, спазвайте мерките и към домашните любимци. От началото на пандемията имам прегледани около пет кучета, доказани с тест, че са с коронавирус. Това каза пред БНР д-р Ива Георгиева, ветеринарен лекар във Враца.

Преди време стана ясно, че във ферми за норки на различни места по света са регистрирани случаи на мутация на COVID-19. Имаше и разболели се четириноги в зоопаркове.

"Наскоро британски и американски учени допуснаха, че за да преборим пандемията, не само хората, но и домашните им любимци може би ще трябва да се ваксинират", посочи тя.

"Истината е, че при животните обаче има други много по-сериозни вирусни заболявания, имаме и бързи тестове, с които за 15 минути можем да докажем който и да е вирус. Засега няма научно обосновани факти, че кучетата и котките боледуват точно от този вирус. Те боледуват от много други коронавируси, те са голямо семейство, но това са различни видове вируси", каза д-р Георгиева.

"По тази причина световните организации на ветеринарните лекари излязоха с официално становище, че котешкият и кучешкият коронавирус е различен от човешкия, че човек не може да зарази домашния си любимец, разбира се, като се спазва карантината и за домашния любимец, ако стопанинът му е под карантина", посочи тя.

"Но животните не могат също да пренесат вируса, като се спазват противоепидемичните мерки - когато човек е болен от COVID- 19, не бива да оставя домашния любимец да го ближе, а после да отиде при друг човек също да го близне", обясни още специалистката.

"Ваксините срещу коронавирусите при кучетата не са задължителни, защото притичането на това заболяване при тях е леко, при котките е по-опасно защото коронавирусът е свързан с инфекциозния перитонит, а той е с летален изход - за него също има разработени ваксини", каза още д-р Георгиева.

Според нея хората вече са по-спокойни, запазват си часове за домашните любимци, не ги поливат с дезинфектанти, както в началото, когато са били паникьосани.