"Дойранската епопея е доказателство, че дори и когато България губи войната, българите запазват своя боен дух. Българите имат национална кауза - воюват, за да се съберат под общодържавна стряха и това е тяхно изконно право" - заяви в Плевен акад.Георги Марков, който изнесе първия доклад на започналата в града национална научна конференция, посветена на 100-годишнината от Дойранската епопея.

Надявам се тази бойна слава, че няма да остане само в учебниците, а ще обземе и младите, за да има Отечество, каза пред журналисти акад.Марков. "Докато има боен дух и военна история ще я има и България. Политиците трябва да четат историята - нито с тях започва историята, нито с тях ще свърши, защото в ония години българските войници печелиха битките на бойните полета, политиците губеха войни. Политиците не се оказаха достойни за българския войник", смята акад.Марков. По думите му политиците са в дълг - те трябва да знаят, че има национална кауза, с която не трябва да се играе на партийна карта и боричкане. Политиците трябва да живеят за политиката, а не от политиката, припомни акад.Марков латинска мъдрост.

Той посочи, че е председател на инициативен комитет за помирение и съгласие. Политиците трябва да се откажат от личното си его, да не се самозабравят от наркотика на властта, каза историкът. "Те трябва да знаят, че в историята всичко е преходно - идват и си отиват. И докато са още на политическата сцена нека всеки от тях да даде нещо за този изстрадал народ. Вярвам, че това ще стане. Трябва да се започне от нас - да се помирим с историята и да седнем за една национална програма за бъдещето, допълни акад.Марков.

Той е научен ръководител на двудневния форум, в който участват историци от цялата страна. Заявени са 34 доклада. Създадени са филм и изложба за 100-годишнината от Дойранската епопея по идея на Исторически музей - Плевен, с финансовата подкрепа на Община Плевен.

Утре научното събитие ще продължи от 9.00 часа в зала "Войни за национално обединение" в музея.