Това се казва в официалното съобщение на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) във връзка със сигнала на асоциация „Активни потребители", че са открили наркотично вещество в разпространена в търговската мрежа българска лютеница.

От Агенцията по храните уточниха, че при извършената проверка е установено, че лютеницата, в която е открит олеамид, се произвежда по разработена фирмена технологична документация. Не се използват и не се влагат оцветители. Не е установено и влагането в лютеницата на неразрешени съставки, както и добавки в храните.

При проверката са представени протоколите от анализ по фирмената програма за контрол на продукта за съответствието на физико-химичните, токсикологичните и микробиологични показатели, на които трябва да отговаря лютеницата.

Експертите от БАБХ обясниха, че олеамидът е естествено съдържащ се органичен амид в храните с вложени растителни масла, характерни с богатото си съдържание на омега-9 мастни киселини - зехтин, слънчогледово олио и други растителни масла. Той е естествено възникващо съединение, производно на олеиновата мастна киселина и може да е преходен продукт при загряване на слънчогледово олио или зехтин.

"Това вероятно е причината да бъде установен при извършеното изследване. В тази връзка агенцията е отправила запитване до Университета по хранителни технологии в Пловдив относно причините за съдържанието на олеамид в лютеницата", пише още в официалното становище на БАБХ.

От агенцията допълват, че наркотичните вещества са класифицирани и строго контролирани от компетентните органи, съгласно Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите. Категорично олеамидът не фигурира като наркотично вещество. Според становището на специалистите - токсиколози, най вероятно грешката, че олеамидът е наркотично вещество се поражда от факта, че то е подобно на друго вещество, което е структурно опасно. Категорично олеамидът не влияе на нервната система. Той е разпространен около нас и се открива и в храни, в които се използва растителна мазнина.

Районната прокуратура в Пловдив също проверява сигнала на Асоциация "Активни потребители" срещу фирма "Идеал Продукт".