Търговският регистър ще заработи отново поетапно от сряда. Справки за актуалното състояние на фирмите ще могат да бъдат извършвани от 15 август, съобщиха от Агенцията по вписванията. Днес е четвъртият ден, в който Търговският регистър не работи, а според съобщението, причините за срива били изцяло технически и не били резултат от злонамерена външна намеса. Прокуратурата, ДАНС и МВР обаче проверяват случая.

Агенцията по вписванията гарантира, че за времето на срива "не са извършвани действия спрямо данните в регистъра и възможности за злоупотреби не съществуват".

Димитър Танев, председател на Съвета на нотариусите заяви пред БНТ: Винаги в правото, правата и задълженията са невидими. Правото не се влияе от носителя на информация. Има най-различни способи, с които да се докаже, че еди кой си е бил управител, че еди кой си съдружник е изключен, че е увеличен или намален капитала.

Най-малко още ден обаче няма да може да се регистрират нови фирми. Вписването на промени в търговски дружества също остава невъзможно до възстановяването на регистъра. Така например смяната на управителя на дадена фирма ще е възможна едва след като онлайн системата заработи.

Димитър Танев, председател на Съвета на нотариусите: Законът за Търговския регистър е категоричен, че невписаните обстоятелства се смятат за несъществуващи за третите добросъвестни лица. Така че, за да може да действа фирмата с новия управител, просто ще трябва да изчака да започне да функционира Търговския регистър.

От Българската стопанска камара определят срива като изключително притеснителен и подчертават, че за редица фирми може да означава и невъзможност да извършват дейността си. От Агенцията по вписванията уверяват, че IT експерти работят непрекъснато за възстановяването на регистъра.