Предпочитат се пътуванията предимно у нас и в много редки случаи в чужбина и на планина.

Това показват резултатите от проучване на Агенция АФИС за намеренията на българите в средата на летния сезон - към края на месец юли.

Практически всеки четвърти българин (малко над 24%) планира да почива през това лято. 12 на сто са онези, които заявяват, че вече са използвали възможността за своята лятна ваканция преди края на юли.

Нашето Черноморие все още е фаворит при избор на локацията. На него ще почиват 60 на сто от имащите възможност. Морето извън граница е избор на един от всеки пет българи възнамеряващи да ползват ваканция. Едва 15 на сто имат намерение да предпочетат планината пред морето.

Екскурзиите са малко предпочитани, според изследването. Само 6% имат намерение да направят екскурзия в родината, а едва 3 на сто декларират своите намерения за екскурзия в чужбина.

Не са малко и онези, които все още се колебаят и не са взели решение дали и къде да почиват. Това са близо 14 на сто от запитаните (или един от всеки седем).

Допитването регистрира и един нисък дял на българи (малко над 3%), които вече са използвали една своя ваканция през лятото и, освен това, имат намерение да почиват още веднъж преди края на сезона.

Социолозите не намират за голяма изненада резултатът, че най-голямата група са тези, които декларират, че няма да имат възможност да почиват това лято. Според данните на АФИС става въпрос за 46 от пълнолетното население.

Кои са почиващите и кои са непочиващите българи?

Почиващият българин е в по-голяма степен: градски човек, с високо образование, и по-висок от средния доход, във възрастовия диапазон до 50 години.

Разрезът на данните показва интересна закономерност - хората от София са склонни в по-голяма степен да почиват през юли, докато тези от областните центрове предпочитат повече август.

Без да го намират за изненада социолозите отбелязват, че хората над 60 години и пенсионерите в много редки случаи планират летни ваканции или почивки и като цяло не се възползват от тях. Финансовите възможности са очевиден фактор в това отношение.

Парите, и по-скоро тяхната липса, играят голяма роля не само при по-възрастните българи. От данните много ясно се вижда разделителната линия в доходите. Общо взето, говорейки за почивки и финансови възможности, тези, които живеят с до 500 лв. на член от домакинството, имат в пъти по-малка възможност да почиват през лятото. Българите с по-висок от този доход почиват в пъти по-често от по-бедните си сънародници. Сиреч, повече от 70 на сто от непочиващите през лятото са с доходи до 500 лв. на член от домакинството. Във връзка с това в анализа се изтъква, че повече от половината от населението на България все още живеят с по-малко от 500 лв. на месец.

Още щрихи от изследването

Българинът няма големи възможности за продължителни почивки. Сред заявилите намерение да почиват, 42% твърдят, че ваканцията им ще бъде не повече от 5 дни. Малко по-голяма е групата на почиващите между 5 и 10 дни. Това са близо половината от имащите намерения да излязат във ваканция. Малцина са имащите възможност да си позволят по-дълга от 10 дни почивка.

Важен момент е колко пари сме склонни да заделим за предстоящата почивка. Икономичният бюджет като че ли е водещ принцип и сред настроените за ваканция. Практически половината отговорили твърдят, че планираният бюджет е до 500 лв. Всеки пети нашенец ще похарчи между 500 и 750 лева, а други 15% - между 750 и 1000 лв. По-заможните (готови да заделят повече от 1000 лв.) са едва 14% от имащите намерения да почиват изобщо. Или с други думи това са само 4%.

АФИС прави сравнение с данните от 2007 година

Днес българинът почива повече в сравнение с 11 години назад. Тогава нямащите възможност за лятна ваканция са били между 55 и 60 на сто, на декларативно ниво. По отношение на продължителността на ваканцията трудно могат да се забележат съществени разлики. Но тогава едва 4 на сто са били българите, имащи готовност да заделят повече от 1000 лв. на член от домакинството. В това отношение се отчита ръстът за периода в доходите, инфлацията и цените като цяло.

Национално представителното проучване на Агенция АФИС е осъществено в периода 20-25 юли 2018 г. Интервюирани пряко в домовете им са 1010 пълнолетни български граждани.