Разкрита е схема за издаване на фалшиви шофьорски книжки в КАТ в София-област. На колко души са издадени документи без да имат право на това и кой е виновен ще отговарят тепърва прокуратурата и Вътрешна сигурност в МВР, съобщи bTV.

За издаването на шофьорска книжка са необходими завършен курс, успешно положен изпит пред автомобилна инспекция и диплома. Оказва се, че от 2016 до 2018 година в Областната дирекция на полицията в София са издавали книжки на десетки хора, за които в последствие е доказано, че нямат необходимите документи. Схемата била засечена миналото лято.

"Създава електронно фалшиво досие в системата и негова база се издава свидетелство. Вече при проверката се установява липсата на хартиен носител. Примерно липса на диплома, липса на курс БЧК, протоколи пред ДАИ", казва комисар Ивайло Александров, началник отдел "Охранителна полиция" в ОДМВР.

Според данните от справката 12 книжки са пуснати за изработка, а след това връчени на собствениците им, от вече бившата служителка на дирекцията Полина Нинова, сочена за виновна и уволнена през декември.

"Нямам обяснение, но аз не съм правила подобно нещо. Видяха моя акаунт, че е работено на паролите ми, казаха - ти си. Всъщност това е недоказуемо. Хартията, ако не се намери, как са работени тия документи, всичко е на моята парола... Всеки може да види как си изписвате паролата, всеки може да застане зад гърба ми и да види. Пак казвам - имам деца, по-добре да остана аз виновната, както е по документи и да продължа някакъв живот и да ги отгледам. Това е", коментира Нинова.

Къде са хората, които са се сдобили с фалшивите документи, МВР не знае.

Един от неправоспособните шофьори е жена, която е обяснила пред полицаите, че не знае къде е книжката ѝ. Пред журналистите я вади от портфейла си. Не помни къде е завършила училище и къде е карала курсовете.

Снимка: bTV

Според вътрешната проверка в дирекцията, която свършва на 6 ноември, на 12 души са издадени книжки, без да имат право и трябва да им бъдат взети. Решено е още материалите да бъдат дадени в районната прокуратура и Вътрешна сигурност. При обвинението материалите са постъпили на 14 февруари, почти 4 месеца след края на проверката.

Прокуратурата трябва да се произнесе до месец.