"Родителите няма да спират да търсят истината за смъртта на тяхното дете. Смятаме, че проверката е опорочена и компрометирана, защото се основава на документи, които са преправени", това заяви пред bTV адвокатката на родителите на 3-годишния Алекс, който почина неотдавна в болница - София Николова.

По думите й става въпрос за епикризите, с които детето е изписано от педиатрията. Когато детето е изписано и изпратено в "Пирогов" на родителите е дадена епикриза без диагноза и не е подписана от анестезиолог.

Според адвоката един и същ човек е положил подпис и като лекуващ лекар, и като шеф на клиниката. Предстои да се установи дали това е така с експертиза.

Снимка: bTV

"След две седмици изискахме цялата история на заболяването. И се оказа, че оттам ни се издаде епикриза с печат вярно с оригинала, а тя се различава - вече са поставени диагнози: двустранна пневмония, сепсис и дихателна недостатъчност. Има разминаване на часовете, допълнен е и медикамент във втората епикриза", каза още Николова.

По думите й "това е абсолютно преправен документ", като според нея целта е да се прикрие истината, а причината е да се избегне наказателна отговорност. Николова смята, че твърденията на д-р Елена Георгиева от Педиатрията, който е прегледала Алекс, са, за да защити сама себе си.

Предприети са необходимите действия във връзка с разследването и да уведомени всички органи, включително прокуратурата, подчерта адвокат Николова.

Проверката на медицинския одит в трите болници, в които малкият Алекс е бил преди да почине, категорично завърши със заключение, че няма лекарска вина. Заради това и техните директори, и д-р Георгиева бяха върнати на работа, след като бяха отстранени временно по настояване на премиера Бойко Борисов, който поиска "възмездие" за смъртта на момченцето.